Kötvényvásárlással rázná fel a piacot a Fed

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank (Fed) a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamaton, meglepetést okozott viszont azzal a bejelentéssel, hogy a pénzügyi válság megfékezése érdekében a következő hat hónapban 300 milliárd dollár értékben vásárol hosszú lejáratú államkötvényeket és 750 milliárd dollárral növeli a banki adósságok és jelzáloggal támogatott kötvények felvásárlását.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank közölte, abban bízik, hogy ezeknek a lépések révén csökkennek a jelzáloghitelek és más fogyasztói kölcsönök kamatai, és ez lökést ad a jelzáloghitelezésnek, valamint a padlón lévő ingatlanpiacnak. A BBC szerint példátlan lépésről van szó az amerikai jegybank történetében, de más országok - például Nagy-Britannia - központi bankjai már próbálkoztak hasonlóval a globális pénzügyi válság megfékezése érdekében.

A bejelentés hírére - január közepe óta először - 1,34 dollár fölé került az euró árfolyama. Röviddel 20 óra után az euró 1,3421 dolláron volt. Közel egy órával korábban, a Fed bejelentés előtt, az euró még csak 1,3120 dolláron állt.

A kamatdöntés bejelentése előtt a New York-i értéktőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA mutatója 54 pont veszteségen állt, mintegy 15 perccel később már 95 pont nyereségen. A technológiai papírok Nasdaq indexe a plusz 12 pontról plusz 35 pontra nőtt.

A kamatdöntést az úgynevezett nyílt piaci bizottság (FOMC) egyhangúlag hozta meg. A Fed a most megerősített kamatszintet december 16-i ülésén szállította le 75 bázispontos csökkentéssel. Így az egynapos kamat célsávja továbbera is 0,0 és 0,25 százalék között maradt.