Kilenc százalékot javított az E.ON

Vágólapra másolva!
Az E.ON, a világ második legnagyobb közüzemi cégének a tavalyi adózott eredménye 5,6 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbi 5,1 milliárd euróról. A szakértők 5,5 milliárd euróra számítottak. A cég az idei profitkilátásokat ugyanakkor bizonytalannak ítéli meg.
Vágólapra másolva!

A cég tavalyi eladásai mintegy 26 százalékkal 86,75 milliárd euróra bővültek elsősorban a magasabban kialkudott áramdíj hatására, valamint az újonnan megszerzett vállalkozások plusz bevételeire Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban és Oroszországban.

A cég rontott idei és jövő évi nyereségvárakozásán arra hivatkozva, hogy a gazdaság válság hatására csökken az áram- és gázkereslet. A hír hallatára a brókerek eladási hullámot indítottak a cég papírjaival, az E.ON Frankfurtban kora reggel több mint

A nemzetközi gazdasági környezet romlása miatt a közüzemi cég 6 milliárd euróval kurtította beruházási tervét. Most 10 milliárd eurót tervez befektetni évente átlagosan 2009 és 2011 között. Az idei terv 13 milliárd euróról szól, a befektetések kétharmadát Hollandiában, Belgiumban, Szlovákiában és Oroszországban hajtja végre.

Az E.ON bejelentette továbbá, hogy 2010 végéig közel 10 milliárd euró értékű vagyonától válik meg.