Megingott, majd erősödött a forint

Vágólapra másolva!
Hektikus napot apró erősödéssel zárt a forint a budapesti bankközi devizapiacon. A forint/euró árfolyam 299,15-ön zárta a napot, de napközben 308 közelében is járt.
Vágólapra másolva!

A szerdán 300 forint alatt is megforduló euróárfolyam csütörtök reggel 303 forint környékén mozgott, dél előtt pedig már 308 forintnál járt a kurzus. Itt azonban megfordult a trend, és 308-tól délután 17 órára 298-ig erősödött a hazai deviza.

Kolba Miklós, az ING elemzője szerint ennek az az oka, hogy a jen masszívan gyengül a svájci jegybank pedig bejelentette, hogy frankot fog eladni nemzeti devizákának gyengítése céljából. Ennek következtében régió minden fizetőeszköze erősödik.

Az SNB kamatcsökkentésssel is igyekszik élénkíteni a gazdaságot és gyengíteni fizetőeszközét, így változtatott a LIBOR (londoni piacon három hónapos lejáratú kamat) célján is. Ennek köszönhetően a sváhjci frankra 17 órakor 195,80 forintért, messze a nyitó 208 forintos árfolyam alatt kötöttek üzletet.

Egy neve elhallgatását kérő elemző szerint lehetséges, hogy a magyar jegybank is intervenciót hajtott végre, ám ezt Kolba Miklós nem tartja valószínűnek.