Nyolcvanszázalékos drágulásra is volt példa New Yorkban

Vágólapra másolva!
Az amerikai tőzsdeindexek emelkedéssel zárták a szerdai kereskedést: a DJIA 1,2, a Nasdaq 2, az S&P 500 pedig 2,1 százalékkal került feljebb. Bár a bankrészvények szenzációsan szerepeltek, a nap legjobbja az IBM-mel hírbe hozott Sun Microsystems lett, 80 százalékos drágulással.
Vágólapra másolva!

A vásárlók diktálták a tempót szerdán a New York-i tőzsdéken. A Dow Jones Industrial Average mozgását meghatározó 30 részvényből 23 drágult, az index végül 1,2 százalékkal 7486 pontra emelkedett.

A technológiai ágazat mutatója a Nasdaq 2 százalékos erősödéssel 1491 pontig haladt. A félezer papír teljesítményét tükröző S&P 500 több mint 2 százalékos nyereséget termelt, így 794 ponton fejezte be a napot.

A DJIA mínuszban volt, amikor a Fed bejelentette, hogy a következő hat hónapban 300 milliárd dollár értékben vásárol hosszú lejáratú államkötvényeket. Az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet egyúttal közölte, további 750 milliárd dollárral növeli a banki adósságok és jelzáloggal támogatott kötvények felvásárlását. A hír nyomán szárnyra kaptak a bankpapírok: a Citigroup és a Bank of America árfolyama több mint 20, az American Express 9, a JP Morgan pedig 8 százalékkal drágult.

A Nasdaq és az S&P 500 erősítésében szerepet játszott, hogy a Wall Street Journal értesülése szerint az IBM 6,5 milliárd dollárért megvásárolhatja a Sun Microsystems informatikai társaságot. A piaci szereplők ezt követően elözönlötték a Sun-papírok piacát, melyek árfolyama elképesztő mértékben, 80 százalékkal emelkedett. Nem meglepő, hogy ezzel a teljesítménnyel az S&P 500 indexet alakító részvények közül messze a a Sun volt a legjobb.