Gyengülés és kivárás a New Yorki-i tőzsdén

Vágólapra másolva!
 Veszteségen álltak a vezető New York-i tőzsdemutatók a szerdai kereskedés leállítása előtt négy órával.Közép-európai idő szerint 17 óra körül a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 6,22 pont csökkenéssel 1455,89 ponton volt. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 7291,12 ponton állt 104,58 pont hanyatlással.
Vágólapra másolva!

A kereskedők azt mondták, hogy különösen az olajipari részvények gyengültek a kőolaj árának az esésére, amit az váltott ki, hogy a múlt héten a várt csökkenése helyett nőtt az amerikai benzintartalék.

A befektetők egy része kivárásra rendezkedett be röviddel azelőtt, hogy 19.15-kor az amerikai jegybank (Fed) ismerteti kamatdöntését. Elemzők szerint nincs hova tovább gyengíteni a nullához közeli alapkamatot a gazdaság élénkítése céljából, de fontos, hogy az úgynevezett Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) milyen tartalmú nyilatkozatot ad ki a kamatdöntés után. Többen arra számítanak, hogy a Fed jelzi majd: megkezdi a hosszú lejáratú államkötvények vásárlását, ami egyfajta nem szokványos módja a gazdaság élénkítésének a jegybank részéről.

A Nasdaq nagyobb gyengülésének gátat szabott az a bejelentés, hogy az IBM tárgyalásokat kezdett a Sun Microsystems megvételéről. Jelentősen nőtt a Sun Micro árfolyama, miután a Wall Street Journal közölte, hogy a Dow alakításában is részes International Business Machines Corp - legalább 6,5 milliárd dollárért - megvásárolhatja a társaságo. A hírre a Dow-tag IBM árfolyama csökkent.

A piac egyébként attól tart, hogy a kormányzat elfordul a valós gazdasági problémáktól, amikor érdeklődésének központjába az AIG biztosító vezetőinek jutalmát helyezi; Obama azt követeli, a kifizetett összegeket fizessék vissza az adófizetőknek, mielőtt sor kerülne a már odaígért 30 milliárd dolláros mentőcsomag felhasználására.

Tőzsdenyitás előtt hozták nyilvánosságra, hogy az elemzői várakozásokkal nagyjából összhangban tovább emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban februárban. A fogyasztói árindex 0,4 százalékkal nőtt - ez a legnagyobb havi növekedés tavaly július óta - a januári 0,3 százalékos növekedés után. Elemzők 0,3 százalékos emelkedést vártak. Az energia és élelmiszerek nélkül számított magindex 0,2 százalékkal nőtt februárban, az év első hónapjában ugyanekkora volt az emelkedés.