Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Összekapcsolódik a magyar és horvát gázszállítás

Vágólapra másolva!
A Mol közleménye szerint összekötik a hazai és a horvát nagy nyomású gázszállítók tulajdonában levő és általuk üzemeltetett csővezetékeket. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a Plinacro, horvát partnercég között létrejött megállapodás a két nemzeti hálózat összekapcsolásáról szól a Városföld-Slobadnica vonalon.
Vágólapra másolva!

A magyarországi szakaszt az FGSZ építi, a horvátországit a Plinacro. Kezdetben Horvátország felé fog gázt szállítani a vezeték, de később alkalmas lesz ellenkező irányú forgalomra is. A két fél részére a Megállapodás részletesen rendelkezik a csővezeték megépítésének és üzembe helyezésének következő lépéseiről, amelynek határideje 2011 közepe lesz.

A magyarországi fejlesztés várható költsége 80 Mrd Ft, aminek a 2009-re jutó része szerepel a MOL Csoport 2009-es 220 Milliárd Ft-os beruházási programjában. Az FGSZ Zrt. és a Plinacro minden erőfeszítést megtesznek, hogy elnyerjék az Európai Unió támogatását is a projekt megvalósításához. A megállapodás célja a NETS projektéhez hasonlóan az ellátásbiztonság növelése és a szállítási útvonalak és források diverzifikálása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről