Rekordbevételt várnak a Gazpromnál

Vágólapra másolva!
Az orosz Gazprom kedden hozta nyilvánosságra, hogy tavalyi harmadik negyedévi adózott eredménye az egy évvel korábbinál 16 százalékkal volt jobb, elérte a 132 milliárd rubelt (3,6 milliárd dollár). A profit alakulását kedvezőtlenül befolyásolták árfolyamtényezők és egyszeri tételek.
Vágólapra másolva!

A harmadik negyedévben a profit gyarapodása lassult a korábbi negyedekhez képest. A háromnegyed éves együttes eredmény 705 milliárd rubel volt, 65 százalékkal több a 2007-es első háromnegyed évi 426 milliárdnál.

A gázipari óriás nettó árbevétele ugyanakkor erőteljesen, mintegy 60 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, elérve a 830 milliárd rubelt. A Gazprom harmadik negyedéves eredménye elmaradt az előzetes elemzői várakozásoktól.

A tavalyi év együttes eredménye mindazonáltal rekordnak ígérkezik a gáz meredek drágulása miatt, de az idei év jelentős visszaesést hozhat a vállalat profitjában és árbevételében is, mert a kőolaj tavalyi, második félévi árzuhanását most követi a földgáz ára. A Gazprom számszerűségeket az idei évre egyelőre nem jósolt, részvényeinek árfolyama esett a hazai és külföldi értékpapírpiacokon kedden.