Vágólapra másolva!
Jóval több pénzt fordított vezetői jutalmazására az amerikai állami pénzből megmentett AIG biztosítótársaság, mint amiről az első hírek szóltak. A cég az újabb információk szerint az eredeti összegnél (165 millió dollár) majdnem másfélszer több pénzt (220 millió dollár) osztott ki prémiumként, miközben zsebre vágott az államtól 180 milliárdot.
Vágólapra másolva!

Kiderült, hogy a hatalmas kormányzati mentőövre szorult, de vezetőinek óriási jutalmakat osztogató AIG amerikai biztosítótársaság az eredetileg sejtett összegnél jóval többet osztott ki prémiumként. Az amerikai kormányzat körülbelül 170-180 milliárd dollárt pumpált a társaságba, hogy elkerülje az összeomlást. A cég vezetése eközben sok tucat vezetőnek mégis milliós prémiumokat utalt ki, ami az amerikai közvélemény óriási felháborodását váltotta ki.

A korábbi ismeretek szerint összesen 165 millió dollárnyi főnöki jutalmat osztott ki a cég, ám újabb információk már arról szólnak, hogy legalább 218 millió dollárt fordítottak prémiumra. Az ősz óta az életben maradásért küzdő AIG tavaly 73 vezetőnek fizetett ki 1 millió dolláros vagy annál nagyobb jutalmat az ügyben vizsgálódó hatóságok szerint. A The New York Times azt írja, hogy 220 millió dollárt fizettek ki, már az állami mentőöv után. Az első 55 millió dollárt még decemberben utalták.

Az amerkai pénzügyminiszter korábban közölte, hogy az AIG-nak vissza kell fizetnie a jutalmakat, ezzel csökkentik majd az állami támogatást a veszteséges intézménynek. A pénzügyminiszter szerint a jutalmazásra kifizetett 165 millió dollárt levonják a tervezett újabb, 30 milliárd dolláros állami támogatásból. A kormány ugyanakkor további lépéseket tesz az AIG helyzetének rendezése érdekében. A kormány 80 százalékos tulajdonrészt szerzett a vállalatban.

A jutalmakon túl közfelháborodást keltett, hogy az AIG a szövetségi segély egy részét - egyes értesülések szerint 93, más információk szerint 120 milliárd dollárt - más intézményeknek, köztük európai bankoknak juttatott. Hatalmas összegeket kapott a Goldman Sachs bankcsoport, ezenkívül több pénzintézet, egyebek mellett a Merrill Lynch és a Morgan Stanley vezetői is extra juttatásokban részesültek az AIG segélycsomagjából. A The Wall Street Journal egyenesen azzal vádolta meg a kormányt, hogy pénzmosásra használta az AIG-t.