Strauss-Kahn: a válság neheze megvolt, az IMF tárgyal Budapesttel

Vágólapra másolva!
Dominique Strauss-Kahn szerint valószínűleg túl van már a mélyponton a válság, de nehéz biztos előrejelzést adni. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) elnöke pénteken Bécsben egy sajtótájékoztatón nyilatkozott. A világpiaci konjunktúra beindulását 2010 első felére várja, azzal együtt, hogy a fordulat jelei már 2009 utolsó hónapjaiban érezhetők lesznek. Szóba került Magyarország helyzete is.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

"Sok múlik azon, hogyan sikerül helyreállítani az egyensúlyt a bankszektorban. Minden ösztönző program hatástalan, amíg a banki mérlegek egyensúlyba nem kerülnek" - mondta Strauss-Kahn. A hatékony válságkezelés másik előfeltételeként említette, hogy a kereskedelmi bankoknak fel kell ismerniük: nem járhatnak külön utakon.

Az IMF-elnök az Osztrák nemzeti Bank szervezésében megrendezett, a világgazdasági válság tanulságaival foglalkozó konferenciára érkezett Bécsbe. Szerinte természetes, hogy a feltörekvő gazdaságok, köztük a közép-kelet-európaiak kockázatot jelentenek, de ezeket a kockázatokat kezelhetőnek tartja.

Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank (ÖNB) igazgatója emellett hangsúlyozta, hogy nem szabad egységesen kezelni a közép-kelet-európai térséget. Elmondta: az Ausztriával szomszédos országok - Magyarországot kivételként említette - gazdasága "nagyon stabilnak" tekinthető.

Az IMF úgy látszik valamennyire osztja Nowotny kétségeit, ugyanis Strauss-Kahn megerősítette, hogy a költségvetési hiány felülvizsgálatáról is tárgyal a magyar kormánnyal az IMF Budapesten tartózkodó küldöttsége. Az IMF-fel folytatott megbeszélések eredményeként a jelenlegi 2,9 százalékról 3,9 százalékosra emelkedhet a 2009-re tervezett államháztartási deficit.

Az IMF arra hivatkozott, hogy megváltozott a globális gazdasági helyzet azóta, hogy összeállították a hitelszerződési programot, ezért arra kérték a magyar kormányt, hogy a világgazdaság vártnál nagyobb lassulása fényében, vizsgálja felül a stabilizációs programját, és hogy magasabb hiánycéllal számoljon.