Az olaj és a GM húzta az USA piacait

Vágólapra másolva!
Három számjegyű emelkedést ért el a Dow Jones zárásra, a Nasdaq és a Standard & Poor's is egy százalék feletti erősödéssel fejezte be a csütörtöki kereskedést. A nap folyamán közzétett amerikai makroadatok ellentétes irányú hatásokat gyakoroltak.
Vágólapra másolva!

A technológiai index, a Nasdaq Composite 1,2 százalékos erősödéssel 1751,79 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény indexe, a Dow Jones (DJIA) 8403,72 ponton zárt 1,25 százalék (103,70 pont) növekedéssel. A Standard & Poor's 500 mutató 1,54 százalékos nyereségben állt csengetéskor. A tőzsdemutatókat elsősorban az ellentétes előjelű legújabb amerikai makrogazdasági adatok, valamint a kőolaj drágulása befolyásolta.

A nap egyik nagy nyertese az Exxon Mobil volt, miután a WTI olajfajta hordónkénti ára november eleje óta legmagasabb szinten, 65 dollár fölött zárt, mert a múlt héten a vártnál nagyobb mértékben csökkent az amerikai olajtartalék. Ezt lovagolta meg a Schlumberger papírja is. Drágult a General Motors (GM) árfolyama is, miután az autógyártó bejelentette, hogy több nagy kötvénytulajdonosa beleegyezett az adósságcserébe részvényért. Ez azt jelenti, hogy a kötvénytulajdonosok nagyobb részesedést szerezhetnek az átszervezett járműgyártóban, felgyorsul a csődbejutási folyamat, és egy "új GM" jöhet létre. Csütörtökön két járműalkatrész-gyártó, a Visteon és a Metaldyne kért csődvédelmet.

Nagy fordulat állt be az amerikai tartós cikkek rendeléseinek alakulásában: áprilisban 1,9 százalékkal nőttek a csütörtökön kiadott kormányzati adat szerint, jóllehet az előzetes várakozás mindössze 0,4 százalékos növekedésről szólt, a márciusi rendelésekben pedig 2,1 százalékos visszaesést mértek. Az új állóeszközökre adott rendelések ilyen mértékű növekedésére közel másfél éve nem volt példa. A múlt héten munkanélküli segélyért először folyamodók száma 13 ezerrel csökkent - csütörtökön közölt adat szerint.

Áprilisban 0,3 százalékkal nőttek az új lakóingatlan-eladások az Egyesült Államokban, éves szintű 352 ezerre, a márciusi, módosított 351 ezerről. Az elemzők magasabb, 365 ezres éves szintű értékesítési számot vártak. Tavaly áprilishoz képest 34 százalékkal volt alacsonyabb az új lakóingatlanok értékesítése az Egyesült Államokban.

A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára 1,63 dollárral 65,08 dollárra emelkedett. Tőzsdezáráskor New Yorkban az euró 1,3945 dollárra erősödött a szerda késő esti 1,3874 dollárról (+0,51 százalék). A dollár 96,96 jenre emelkedett az előző napi 95,25 jenről (+1,80 százalék). New Yorkban az arany ára unciánként a legközelebbi, júniusi határidőre 8,20 dollárral 961,50 dollárra nőtt.