Leválasztja a Time Warner az AOL-t

Vágólapra másolva!
A Time Warner Inc. leválasztja a teljes AOL Internet részlegét az év végéig. Így gyökeresen szakít azzal a fúzióval, amely egykor 124 milliárd dollár értékben jött létre a két cég között, és amely rekord veszteségeket okozott korábban.
Vágólapra másolva!

Az AOL online hirdetési és internet-hozzáférési üzletágait egy független, teljesen a tőzsdén forgó cégbe viszik be - jelentette be New Yorkban a Time Warner csütörtökön.

A leválasztás a lehető legjobb megoldás mind a Time Warner, mind pedig az AOL számára - nyilatkozta Jeffrey Bewkes vezérigazgató a Bloomberg hírügynökség tudósítása szerint.

Bewkes azért akar megszabadulni az AOL-tól, mert a Time Warner filmes és kábeltévés tevékenységére szeretne koncentrálni.

2001-ben volt a megafúzió

Az AOL és a Time Warner 2001-ben hajtott végre fúziót, azóta számos jogvita, hatósági eljárás és hatalmas veszteségek kísérték a két partner "együttműködését". Korábban az AOL-t megpróbálták eladni a Google-nak, a Yahoo-nak és a Microsoftnak, de egyik ügylet sem sikerült.

Nyolc évvel ezelőtt, 2001-ben még az AOL vásárolta meg a Time Warnert 124 milliárd dollárért, de a következő évben már rekord veszteséget hozott az ügylet, sőt az erőviszonyok is megfordultak, és a Time Warner került végül újra a nyeregbe, miután kipukkant az úgynevezett internetlufi.

Ekkor számos internetes cég tőzsdei árfolyama omlott össze, és az AOL-ról kiderült, hogy a bevételek és a nyereségek sem akkorák ennél a cégnél, mint azt a befektetők korábban hitték. Jelenleg az AOL-t mindössze 6,3 milliárd dollárra értékelik a Time Warnernél. Ez a cég 95 százalékának felel meg. Öt százalékot a Google tart magánál, ezt a pakettet a leválasztás előtt állítólag visszaveszi átmenetileg a Time Warner. Ezután teljesen független cégként bocsátják tőzsdére az AOL-t.

2003-ban már megszabadultak az AOL névtől

A Google egyébként 2005-ben vásárolt egymilliárd dollárért 5 százalékot az AOL-ban, akkor ez az ügylet 20 milliárdra értékelte az internetes céget. Ez az összeg is azonban mára a harmadára olvadt, vagyis a Google mintegy 700 millió dollárt veszített az ügyleten.

A 2003-ig AOL Time Warnernek nevezett cég ellen a fúzió utáni évek hatalmas veszteségei miatt pert indítottak a részvényesek. Majd az amerikai felügyeleti hatóságok is különböző vizsgálatokat indítottak a konglomerátum ellen.

A közös cég tízmilliárd dollárt volt kénytelen ekkor bírságként fizetni, majd 2003-ban levették a társaság nevéből a megtépázott AOL elnevezést. A konszern gyorsan megvált a fúzió két kiagyalójától, a Steve Case AOL-társalapítótól és Gerald Levin vezérigazgatótól is. Case az AOL Time Warner elnöki székét volt kénytelen átadni, miután a botránysorozat megrengette a vállalatot.