Stabilitás: Több ezer munkahely veszélyben az adócsomag miatt

Vágólapra másolva!
Az adócsomag életbe léptetése több ezer munkahely megszűnését vonhatja maga után a pénztári és a hozzá kapcsolódó szolgáltatói szférában - derül ki a Stabilitás Pénztárszövetség jelentéséből, amely szerint veszélybe kerülhetnek a nyugdíjkiegészítések és az állampapírpiac is.
Vágólapra másolva!

A pénztári piacon több mint 80 százalékos részesedéssel rendelkező Stabilitás Pénztárszövetség ma délután kiadott álláspontja szerint elfogadhatatlan a munkáltatói hozzájárulás adóterheinek bevezetésére tett kormányzati javaslat. A szövetség azt javasolja, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári valamint egészségpénztári munkáltatói támogatások a kedvezményes adóztatású természetbeni juttatások körébe kerüljenek, melynek adómértéke a legalacsonyabb adókulccsal egyezzen meg.

A szövetség szerint a munkáltatói hozzájárulás tervezett 54 százalék adó és az adóval növelt érték után 27 százalékos járulékkal való megterhelése kedvezőtlen folyamatokat indítanának el.

Csökkenő adóbevétel

A jelentés szerint megszünhetnek a munkáltatói hozzájárulások (az egészségpénztári és az önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás éves szinten 100 milliárd forintot jelent) tekintve, hogy még bérben is "olcsóbb" lesz kifizetni ezt az összeget. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a vállalkozások az elmaradt pénztári befizetéseket nem fogják beépíteni a bérbe, így ebből nem lesz adóbevétels sem.

Az adókedvezmények megvonásának hatása összeadódik a nyugdíjpénztárak negatív hozamai miatti bizalomvesztéssel. A családok jövedelmi pozícióinak megingása előbbiekkel együtt irracionális döntésekbe viszik a tagokat: a kilépések, a megtakarítások likvidálása megugrik, pedig megtakarításaik nagyobb részét így a tagok elveszítik. Ezzel gyors ütemben felszámolódik másfél évtized nyugdíj célú kollektív formájú felhalmozása. "Több mint 1 millió nyugdíjpénztári tag elveszíti biztosra vélt nyugdíjkiegészítését" - vélik a szövetség szakértői.

Az egészségpénztárak tagdíjbevételeiből várhatóan 80 százalék körüli összeg esik ki. E pénztárak szigorú elszámolással, kifehérített formában a kiadások háromnegyedét meghaladóan kifejezetten betegséggel összefüggő finanszírozást teljesítenek a tag és családja részére (2,5 millió fő érintett). Az egészségpénztárba teljesített munkáltatói hozzájárulás, így az adókedvezménye is az egészségügy szervezett, ellenőrzött magánfinanszírozása; megszűnésük a TB ellátás kiegészítésének évi mintegy 40 milliárd forint összegű csökkenésével járna.

Zavart okozhat az állampapírpiacon

A pénztárak vagyona (a tagok megtakarításai) jelenleg meghaladják a 800 milliárd forintot, évente közel 100 milliárd forint növekedéssel. Ennek 90 százaléka belföldi pénzügyi portfóliókban van elhelyezve, 60-70 százalék kifejezetten belföldi állampapírokban. A gyors likvidálásuk, valamint az új befizetések leépülése miatt a növekedésük megrekedése az állampapírpiac jelentős zavarát okozhatja.

"Az önkéntes pénztári hozzájárulás a munkáltatóknak nem kötelessége, pusztán a dolgozók és a társadalom iránti felelősségvállalásból teszik immár 15 éve. A hozzájárulás elmaradásával például a multinacionális vállalatoknak ez a tőkéje meg se jelenne a magyar piacon. A munkáltatók önkéntes pénztári hozzájárulásának elmaradása a közeli jövőben súlyos szociális kiadásokra kényszerítik majd a kormányokat" - fogalmaz a jelentés.

A Stabilitás szerint a munkáltatói befizetések elmaradása megszünteti az egyéni befizetések jelentős részét is, hiszen ez a legtöbb cégnél együtt jár, sőt feltétel. Jelenleg az önkéntes pénztári tagdíjbevétel mintegy 70-80 százaléka származik a munkáltatói befizetésekből, ezek elmaradásával várhatóan megszűnnek a munkáltatói nyugdíjpénztárak, melyek számosságukat tekintve a piaci szereplők többségét alkotják.