GDP-esést jósol az IMF az eddig kitartó lengyeleknek

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden körülbelül fél százalékos visszaesést jósolt a lengyel gazdaságnak, és körülbelül 1 százalékos növekedést jövőre.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A Lengyelország helyzetét felmérő jelentésben az IMF szakértői úgy vélték, Lengyelország azért teljesít viszonylag jobban szomszédainál, mert a válság nagyobb külső és belső egyensúlyhiányok nélkül érte, gazdasága kevésbé függ az exporttól, és viszonylag kisebb az adóssága.

Az IMF további, óvatos kamatcsökkentést javasol a Lengyel Nemzeti Banknak, de úgy véli, a költségvetési politikában kisebb a mozgástér, mert a költségvetés már a válság előtt is növekedést támogató volt. Így a deficitnövelés lehetősége attól függ, mennyire tudja a lengyel kormány megerősíteni a bizalmat a középtávú defecitcsökkentési elkötelezettsége iránt.

A hazai alkalmazkodást beszámítva is a tartós föllendülés Lengyelországban a külső körülményektől, főleg a nemzetközi pénzügyi piacok rendeződésétől függ, írták az IMF szakértői.

Ugyanekkor a lengyel pénzügyminiszter szerint az idén is növekszik a GDP: Jacek Rostowski - aki a kormány heti ülése után nyilatkozott erről - 0,2 százalékos éves növekedést vár.