Nem cseréli le az állam a Richter-részvényeit

Vágólapra másolva!
A kormány szerdai ülésén foglalkozott a Richter papírok kérdésével és úgy döntött, hogy a Richter részvényeire kibocsátott átcserélhető kötvények részvényre cserélése helyett azok megfelelő ellenértékét készpénzben megfizetését támogatja.
Vágólapra másolva!

A kormány támogatja továbbá, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a kötvények lejáratát követően, azok refinanszírozását újabb Richter részvényre átcserélhető kötvény kibocsátásával oldja meg.

Az állam 2004. szeptemberében a Richter Nyrt. állami tulajdonban lévő 25 százalék + 1 szavazati arányt megtestesítő törzsrészvényeire mintegy 639 millió euró összegben, 4 659 373 darab Richter részvényre átcserélhető kötvényt hozott forgalomba intézményi befektetők részére. Az átcserélhető kötvények 2009. szeptember 28-án járnak le. Lejáratkor a tulajdonosok az e kötvényen alapuló követeléseik készpénzben történő kifizetését kérhetik vagy Richter-részvényre cserélhetik.

A kötvényesek által esetlegesen igényelt részvénycsere kapcsán a Magyar Állam dönthet úgy is, hogy Richter részvényei átadása helyett az Átcserélhető Kötvény kibocsátásakor meghatározottak szerint megállapított ellenértéket fizeti meg az érintett kötvénytulajdonosoknak.

A kormány mai állásfoglalása alapján a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács döntését követően kerülhet sor arra, hogy a Magyar Állam azon kötvénytulajdonosoknak, akik a 2009. augusztus 25. és 2009. szeptember 1. közötti időszakban a részvénycsere lehetőségével kívánnának élni, a Richter részvények átadása helyett az Átcserélhető Kötvény kibocsátásakor meghatározottak szerint megállapított ellenértéket fizeti meg.

A kormány mai ülésén javasolt döntés azt eredményezi, hogy az átcserélhető kötvények szeptemberi lejártakor sem következik be tulajdonosváltás a Magyar Állam 25százalék + 1 szavazati jogot megtestesítő Richter részvénycsomagjában. A Magyar Állam egyébként az új átcserélhető kötvények kibocsátásával sem válik meg - úgy, mint ahogyan ezt a jelenlegi konstrukcióban sem tette - a Richter részvényeitől, gyakorolta, jelenleg is gyakorolja és az új kibocsátást követően is gyakorolni fogja a részvényekhez kapcsolódó összes részvényesi jogát.