Válsághíradó: politikai kockázatok, erősödő forint, csökkenő félelem-index

Vágólapra másolva!
Az IMF a jövőre esedékes választásokra gondolva aggódik a Magyarország által vállalt program végrehajtása miatt. Rájárt a rúd a tőzsdékre, a forint viszont összességében erősödni tudott kedden. Bizonyos mutatók szerint már optimistának mondható a globális befektetői hangulat, eközben az amerikai fogyasztók ismét borúlátóbbak lettek. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a nemzetgazdaság pénzügyi számláinak adatairól - így az államháztartás nettó finanszírozási igényéről és a háztartások nettó finanszírozási képességéről - közöl adatokat.

Külföldről mindenekelőtt az amerikai autóeladások legfrissebb, júniusi statisztikái érdemelnek figyelmet, és ugyancsak szerdán számol be a német szövetségi statisztikai hivatal a németországi kiskereskedelmi forgalom májusi alakulásáról.

Ez történt kedden

A forint napközben jelentősen erősödött - a január óta nem látott 271 forintos szinten is járt az árfolyam -, és késő délután sem vesztett erejéből sokat az euróval szemben.

Az MNB adatai szerint a forint utóbbi időkben tapasztalt menetelésével több mint 130 milliárdot nyertek a devizahitelesek.

Kiváló adatokat közölt az MNB a fizetési mérlegről - a külfölddel szemben fennálló finanszírozási képességet mutató egyenleg 1995 óta először pluszba került.

A pesti tőzsde keddi zárása előtti hirtelen esés végül csaknem 3 százalékos veszteséget eredményezett, a Mol és az OTP is rosszul járt.

Fideszes vezetőt kaphat a MÁV

Az IMF publikálta szakértői jelentését, amely szerint Magyarországon a politikai helyzet kockázatot jelent a hitelszerződéshez kötődő program végrehajtására.

Szerdán új elnök-vezérigazgatót és miniszteri biztost neveznek ki a MÁV-hoz - előbbi az idei EP-választáson a Fidesz listáján szereplő Andrási Miklós lehet.

Az ipari termelői árak 2009 májusában az egy évvel korábbinál 6,2 százalékkal magasabbak voltak - közölte a KSH.

A globális piacok változékonyságát mérő, a befektetők félelmét tükröző, úgynevezett VIX-index a Lehman Brothers csődje előtti érték alá csökkent.

Veszélyben a szerb IMF-hitel következő része

Ismét csökken az amerikai fogyasztói bizalom, a júniusi index több mint hat ponttal múlja alul az elemzők várakozását.

Fél évszázados mélyponton a brit GDP-adat, de Írországban és Törökországban még nagyobb a visszaesés.

Szerbia idei első félévi költségvetési hiánya jóval nagyobb lesz a vártnál, emiatt Belgrád eleshet a számára megítélt IMF-hitel második részétől.

Hétezer dolgozót küld három hónapos kényszerszabadságra a román állami vasutak a megrendelések csökkenése miatt.