Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az előzetes adatok szerint Szerbia idei első félévi költségvetési hiánya jóval nagyobb lesz a vártnál, emiatt Belgrád eleshet a számára megítélt IMF-hitel második részétől - jelentette ki kedden Radovan Jelasics, a Szerb Nemzeti Bank elnöke.

Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) márciusban állapodott meg egy 3 milliárd eurós, két év alatt lehívható készenléti hitelről, amelynek felhasználását a pénzügyi szervezet szigorú feltételekhez kötötte. Ezért fogadta el a belgrádi kormány április elején Szerbia történetének legnagyobb pénzügyi kiigazítási programját, amely 1 milliárd euró költségvetési pénz megtakarítását tűzte ki célul.

A szerb bankelnök szerint minden jel arra mutat, hogy újra kell tárgyalni a hitelfeltételeket az IMF-fel. Az újabb hitelrészlet automatikus lehívására nincs lehetőség, mivel sem a bevételek, sem a megtakarítások nem úgy alakultak, ahogy a kormány várta. A büdzsé hiányának június végére 20 milliárd dinárra (60 milliárd forint) kellett volna csökkennie, ám várhatóan jóval több lesz ennél - mondta a bankelnök.