Erősebb magyar pénzügyi felügyeletet akar az IMF

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői szerint több szempontból is erősíteni kell Magyarországon a pénzintézeti szektor felügyeletét, ezt vagy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hatáskörének bővítésével lehetne megoldani, vagy azzal, hogy a felügyeleti munka átkerülne a Magyar Nemzeti Bankhoz, és a jegybank ezzel foglalkozó részlegét erősítenék meg.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Mindezt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi képviseletétől tudta meg az MTI azt követően, hogy az IMF szakértői delegációja háromnapos technikai segítségnyújtás keretében Magyarországon tartózkodott, és a látogatás során a pénzügyi felügyelet jövőbeni helyzetéről cseréltek eszmét az érintett magyar minisztériumok képviselőivel, illetve a PSZÁF és a jegybank szakembereivel.

Az IMF szakértőitől kapott tájékoztatás szerint a valutaalap munkatársai áttekintették a nemzetközi tapasztalatokat az érintett kormányzati szervek szakértőivel. A világban arra is van példa, hogy a pénzintézeti szektor felügyeletét önálló intézmény látja el, de arra is van gyakorlat, hogy az adott ország központi bankjának egyik részlegét jogosítják fel arra, felügyelje a pénzintézeti szektor átfogó tevékenységét - mondták el a valutaalap munkatársai.

A valutaalap szakértői a tanácskozásokon öt olyan alapelvet említettek, amelyeket mindenképpen teljesíteni kell egy jól működő felügyeleti rendszernek. Ezek: a függetlenség, az átláthatóság, a hatékonyság, a mikroprudenciális szempont (a pénzintézeti szektor szereplőinek egyedi vizsgálata) mellett, a makroprudenciális szempontok (a szektor átfogó ellenőrzése) figyelembevétele, és a gyors döntésekre való képesség, különösen a krízishelyzetekben.

A valutaalap szakértői delegációja ezért felvetette azt, hogy megoldás lehet a pénzügyi felügyelet hatáskörének kibővítése, függetlenségének megerősítése, vagy a felügyeleti munka jegybanki kereteken belül történő hatékony megvalósítása.

Véleményük szerint, ha a PSZÁF szerepe erősödne a jövőben, akkor az IMF szakértői a strukturális átalakítások után egy olyan státust képzelnének el a magyarországi pénzügyi felügyeletnek, mint amilyen jelenleg a Gazdasági Versenyhivatalé, vagyis a kormány helyett a pénzügyi felügyelet a parlamentnek lenne alárendelve, önálló rendeletalkotási joga is lenne, a hatékony működés, a preventív fellépés érdekében. Ebben az esetben mindenképpen erősíteni kell a PSZÁF függetlenségét és az ottani munka hatékonyságát.

Ha a magyarországi döntéshozók úgy határoznának, hogy a Magyar Nemzeti Bank kapja ezt a feladatot, ebben az esetben a jegybanknak a pénzintézeti rendszer stabilitásával foglalkozó részlegét kellene megerősíteni, kibővíteni, fejleszteni úgy, hogy a jegybank ezen egysége hatékonyan tudjon ellátni a mostaninál jobb felügyelési munkát.

Az IMF szakértői nem tették le a voksot egyik megoldás mellett sem, azt azonban nyomatékosították, hogy a jelenlegi helyzetet, "a status quót" nem lehet megőrizni, és gyors cselekvésre, már a közeljövőben változtatásra van szükség a felügyeleti munka javítása érdekében.

A valutaalap szakértői hozzátették: ehhez természetesen jelentős törvényi módosításokra, változtatásokra van szükség, amelyekhez politikai konszenzus is kell.

Az IMF szakértői delegációja magyarországi tartózkodása alatt találkozott a Pénzügyminisztérium, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, a jegybank és a pénzügyi felügyelet szakértőivel, továbbá a jegybank elnökével és a pénzügyi felügyelet új vezetőjével.

Az IMF delegációjának látogatását, a szakértői megbeszéléseket a magyar kormány kezdeményezte.