Eséssel zárt a pesti tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 326,41 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 15 099,57 ponton zárt csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. határidős üzletkötője elmondta: délelőtt alacsony forgalom mellett enyhe mínuszos hangulatban folyt a kereskedés, a kedvezőtlen tengerentúli munkanélküliségi adatok kora délutáni közzététele után azonban egyértelműen masszív csökkenésbe fordult át a trend. Később kedvezőbb makroadatok láttak napvilágot, ezek azonban csak a további esést előzték meg - tette hozzá.

Sőre Balázs úgy vélte, jelenleg az elmúlt három hónap emelkedésének korrekciója zajlik, amely eltarthat napokig, akár egy-két hétig is. Az elemző szerint ezt követően a BÉT oldalazásra állhat be egész nyáron, érdemi emelkedés talán ősszel indulhat el újra.

Vaszkó Szabolcs, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője szintén úgy vélte, korrekció zajlik a BÉT-en, amely nagyjából beleilleszkedik a nemzetközi trendbe. A budapesti tőzsde csütörtökön felülteljesítette az amerikait és a németet, nagyobb mértékben esett viszont, mint a lengyel és a cseh - tette hozzá.

A Mol jelentős esését az a hír válthatta ki, miszerint az orosz térségben veszélybe kerülhet az olajipari cég egyik kitermelő egysége - mondta. Az OTP nagyjából a régióval együtt esett, a Matáv emelkedésének hátterében pedig az elmúlt napok forinterősödése és a kötvénypiacok javuló hangulata állhat az elemző szerint.

A Mol 450 forinttal, 3,75 százalékkal 11 550 forintra csökkent, 2,8 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 89 forinttal, 2,48 százalékkal 3501 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,5 százalékkal 574 forintra erősödött, forgalma 875 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 755 forinttal, 2,19 százalékkal 33 750 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,7 milliárd forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 309 millió forintos forgalom mellett 110 forinttal, 0,64 százalékkal 17 400 forintra nőtt.