Remek formában a forint, újra 200 alatt a dollár

Vágólapra másolva!
Lendületesen kezdett a forint csütörtök reggel a bankközi devizapiacon, az euró jegyzése 5 forintot jött le, a dollár kurzusa pedig 200 forint alá került. Az amerikai munkaerőpiaci adatok sem változtatták meg a trendet.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön kevéssel 15 óra előtt 274,80 forintot ért egy euró a bankközi devizapiacon, szemben a korareggeli órákban feljegyzett 279,50 forintos értékekkel. Szerdán jellemzően gyengült a magyar pénz, az euró 279 forint közelében fejezte be a kereskedést.

Ugyanekkor egy dollár 196,40 forinton forgott, egy svájci frankért pedig 181,30 forintot kértek a kereskedők.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint a piaci hangulatban bekövetkezett átmeneti javulás az összes régiós devizára és részvénypiacra pozitív hatással volt csütörtök reggel. A szakértő reggeli kommentárjában rámutatott, hogy 276 forintnál volt egy kisebb megtorpanás, és a tegnapi kereskedési adatok alapján a következő nagyobb ellenállás 274 forint környékén várható.

Sörös a 274-278 forintos sávot tartja a legvalószínűbbnek az euró/forint számára a csütörtöki nap folyamán. Az egyik komoly bizonytalansági tényező az amerikai munkaerőpiaci jelentés volt, de ez sem változtatta meg a trendet. Az Egyesült Államokban a heti friss munkanélküliek száma a várt 605 ezer főnél kisebb ütemben, csak 565 ezer fővel emelkedett, de a tartósan munkanélküli segélyen lévők száma 6,72 millió főről 6,88 millióra emelkedett.

A régiós tőzsdék is fellélegeztek a több napi eladói nyomás után, a BUX 15 óra körül 1,5 százalékos pluszban járt. A vártnál jobb magyar májusi külkereskedelmi mérleg is pozitívan hatott a forintra, de a nemzetközi hangulat sokkal meghatározóbb a jelenlegi körülmények között.