Vágólapra másolva!
A belföldi kereslet alakulásától és a világgazdasági növekedés beindulásától is függ, hogy a következő hónapokban javulnak-e az ipari termelési mutatók, de alapvetően a 2009-es év egészét a visszaesés jellemezheti - vélekedtek szerdán az ipari termelés májusi adatairól a megkérdezett szakértők.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az ipari termelés az idén májusban 22,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés volumene az év első öt hónapjában 23,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest ugyanakkor a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 2,6 százalékkal emelkedett.

Barcza György, a K and H Bank vezető elemzője szerint az ipari termelés májusi adatai a stabilizálódás jeleit mutatják, és főként a tavaly ősszel erősen visszaeső szektorokban - így például a feldolgozóiparban - látszik a javulás. Bizonytalan azonban, hogy túljutott-e idei mélypontján az ipari termelés, mivel a lakossági kereslet visszaesése miatt az ipar belföldi értékesítésének további visszaesésével lehet számolni, ez pedig őszre újabb mélypontra húzhatja az ipari mutatókat. Az elemző ugyanakkor hozzátette: az exportkereslet fellendülése ellensúlyozhatja a belföldi kereslet visszaesését.

A szakértő kifejtette: egy "kétsebességes gazdaság" van kialakulóban, hiszen az exportra termelő ágazatoknál gyorsabb fellendülés várható, miközben a kormány megszorító intézkedései csökkentik a belföldi keresletet. Barcza György szerint pozitív fejlemény, hogy a magyar ipari termelési index hónapról hónapra követi a nyugat-európai mutatókat, így ha például a második félévben tovább javul a német ipar teljesítménye, akkor Magyarországon is elkezdődhet egy lassú kilábalás.

Azzal kapcsolatban, hogy áprilishoz képest 2,6 százalékkal emelkedett az ipari termelési index, Barcza György elmondta: a számok havi összehasonlításban plusz-mínusz 4-5 százalékos sávban ingadoznak, így ez a szám stabilizálódást jelez ugyan, de egyértelműen csak akkor nevezhető majd pozitívumnak, ha több egymást követő hónapban javulnak a termelési mutatók havi összehasonlításban.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője úgy látja: a most kifogyó készletek feltöltése megemelheti az ipari termelést, azonban a növekedés szempontjából az lesz döntő, hogy beindul-e a világgazdaságban a második félévben várt fellendülés.

Kiemelte: a feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének több mint 29 százalékos visszaesése éves összehasonlításban nem utal gyors fordulatra, így hiába pozitív sok nyugat-európai konjunktúra- és hangulatindikátor, ez egyelőre nem mutatkozik meg a tényadatokban. Kondrát Zsolt szerint az ipar teljesítménye éves összehasonlításban várhatóan negatív lesz egész évben, legfeljebb decemberben lehet számítani arra, hogy - elsősorban a gyenge bázis miatt - bővülést könyvelhet el az ágazat.