Melegben is kevesebb sört iszunk

Vágólapra másolva!
Hiába bonyolítja a második legnagyobb forgalmat az élelmiszer-szektorban, a magyarországi söripar nem tud nyereségesen működni a magas állami terhek miatt - állítja a sörgyártók szakmai szövetsége. Optimista becslés szerint is 5 százalékkal csökken az idén a hazai sörfogyasztás.
Vágólapra másolva!

A meleg nyári időjárás sem állítja meg a magyarországi sörivás mintegy két éve tartó csökkenését, így az egy főre eső évi fogyasztás 2009 végére 68-67 literre csökkenhet az előző évi 71 literről - mondta Sivó Imre, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke csütörtökön háttérbeszélgetésen Budapesten.

Sivó Imre hangsúlyozta: piackutatási adatok szerint a sörfogyasztás 7 százalékos visszaesést könyvelhetett el 2007-2008 között, míg a szövetség 2009-es évre vonatkozó "optimista" becslése is további 5 százalékos zsugorodást jósol.

A fogyasztás csökkenése leginkább a prémium és magyar márkák szegmensében érzékelhető, miközben az "olcsó, igénytelen" kategóriájú sörökből folyamatosan ugyanannyit adnak el - fejtette ki a szakember.

Hozzátette: a sörivás visszaszorulása mögött elsősorban az árak emelkedése áll, ami pedig az egyre növekvő állami terhekből adódik, hiszen az elmúlt években modernizált magyarországi sörgyárak már a végsőkig racionalizálták saját költségeiket.

A sörforgalmazás Magyarországon kirívóan magasan adóztatott iparág, egy palack termékre átlagosan 60 forintos adóterhelés jut, amelyből 25-30 forintot az európai összehasonlításban is magasnak számító magyar jövedéki adó tesz ki - mutatott rá Sivó Imre.

A szervezet vezetője szerint a magyar sörgyártás elvesztette nyereségtermelő képességét a 2007 második féléve óta megfigyelhető folyamatos visszaesés következtében. Az iparág 2008-ban mintegy 1,5 milliárd forintos veszteséget halmozott fel, míg 2009-ben a vállalatok már összesen 3 milliárd forintos deficitre számítanak.

A magyarországi söripar nettó 140 milliárd forintos forgalmával és 55 milliárd forintos adóbefizetésével a második legnagyobb forgalmat bonyolítja az élelmiszer-szektorban - fűzte hozzá.