Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Alacsonyan tartotta a veszteséget a Rába

Vágólapra másolva!
Az erősen kedvezőtlen gazdasági környezetben is megtartotta működési szintű profitabilitását a Rába 2009. első félévében. A társaság árbevétele a globális negatív hatásokat tükrözve ugyan jelentős mértékben 44 százalékkal 18,3 milliárd forintra csökkent, a menedzsment által véghezvitt költségcsökkentések és a méretre állás lehetővé tette, hogy a működésből származó profit mindössze 5 százalékkal mérséklődjön.
Vágólapra másolva!

A Rába EBITDA-ja (kamatok, adózás és az értékcsökkenés leírása előtti eredmény) így az első félév során meghaladta a 2 milliárd forintot. A társaság menedzsmentje szerint az iparági környezetet változatlanul az átlagon felüli bizonytalanság és ebből adódóan vállalati szinten a tervezhetőség alacsony szintje jellemzi.

2009. első félévében erőteljesen éreztette hatását a 2008. szeptemberében a hitelpiacokról kiindult globális pénzügyi válság révén bekövetkezett recessziós környezet. A Rába számára kulcsfontosságú piacokon jelentős visszaesés következett be, mely a társaság értékesítésére is rányomta bélyegét. Az USA tehergépjármű piacán 38 százalékos visszaesés volt tapasztalható, míg az EU-ban ugyanezen érték 45 százalék volt az első félévben.

A FÁK piacon még nagyobb mértékű visszaeséssel szembesültek a piaci szereplők, ugyanakkor az időszak végén a buszpiac már a beinduló aktivitás jeleit mutatta. A belföldi értékesítést alapvetően befolyásolta az autóalkatrész piac visszaesése a személygépjármű termelés csökkenésén keresztül.

Jelentős mértékben 31,5 százalékkal volt magasabb forint dollárral szembeni árfolyama az első félév átlagában 2008-hoz viszonyítva, míg ugyanezen érték az euróval szemben 14,4 százalékos növekedést mutat. A devizaárfolyamok elmozdulása kedvezően érintette a működési profitabilitást, míg pénzügyi soron negatív hatást gyakoroltak a fedezeti ügyletekre. A Rába működése szempontjából kedvező, hogy az alapanyagárak az első félév során csökkenést mutattak.

A Rába legnagyobb divíziójában, a Futómű Kft-ben az árbevétel - a piaci trendekkel összhangban lévő - 46,7 százalékos csökkenéssel 11,3 milliárd forintot ért el. Köszönhetően a lerövidített munkaidőnek, a minden költségsoron jelentkező erőteljes kontrollnak és a gyengébb forint árfolyamnak a működésből származó profit (EBITDA) a drasztikusan csökkenő árbevétel ellenére is emelkedni tudott 8,5 százalékkal, 1,46 milliárd forintra.

A társaság sikeresen elérte azon stratégiai célját, hogy minden fontos vevőjével megőrizze üzleti kapcsolatát. A termékfejlesztés a korábban meghatározott terveknek megfelelően, a Rába számára versenyelőnyt képviselő termékszegmensekben tovább folytatódik. A társaság felkészülten várja az általános gazdasági feltételek javulását és az iparági ciklus növekedési ágának megindulását, s addig is készen áll a lényegesen alacsonyabb termelési volumen mellett is a működési profitabilitás fenntartására.

Szintén a piaci folyamatokkal párhuzamosan a Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. árbevétele 2009. első félévében 43,3 százalékos csökkenéssel 5,1 milliárd forintot ért el a 2008. év azonos időszakában elért 9,0 milliárd forinttal szemben. Ezen leánycég működésből származó eredménye 392 millió forintot ért el 40 százalékos csökkenéssel.

A Rába Jármű Kft. árbevétele 46 százalékos csökkenéssel 2,2 milliárd forintot ért el, míg a működésből származó profit 224 millió forintot tett ki.

Az első félév során számottevően gyengébb forint árfolyam kedvezően hatott a működésből származó profitra, de negatívan érintette a pénzügyi teljesítményt. A devizaárfolyamok kilengése ellen nyitott fedezeti ügyleteken realizált veszteség az első félévben 2,3 milliárd forintot tett ki, s így a nettó pénzügyi veszteség 3,1 milliárd forint lett az első félévben.

"A Rába az első félév eredményei alapján sikeresen alkalmazkodott a számottevően megváltozott külső környezethez, melyet alacsonyabb termelési volumenek mellett változatlanul az átlagnál nagyobb bizonytalanság és ebből adódóan vállalati szinten a tervezhetőség alacsonyabb szintje jellemez" - értékelte az első féléves teljesítményt Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója.

"A társaság mindhárom divíziója megőrizte nyereséges működését, vevői kapcsolatainkat fenntartottuk. Rövid távú céljaink között szerepel, hogy a meglévő megrendelőinknél további munkafolyamatokra nyerjünk el megbízásokat és ezzel a Rába termelésének hozzáadott értéke is az egyes relációkban növekedjen. A termelési méretünk sikeres kiigazítása mellett is a kulcsfontosságú termékterületeken aktív fejlesztéseket végzünk, így a Rába készen áll arra, hogy a jövőben kedvezőbbre forduló iparági környezetben a megnövekedetett és esetenként új típusú piaci igényeket versenyképesen ki tudja elégíteni" - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről