GM: Nem vinnék csődbe az Opelt

Vágólapra másolva!
A General Motors vezetése az Opel autógyártó értékesítését támogatja, a vevő az orosz-kanadai Magna lehet, ami azt is jelenti, hogy elvetették a német cég csődbe vitelét.
Vágólapra másolva!

A General Motors (GM) a dpa német hírügynökség értesülése szerint kész eladni az Opelt a kanadai-osztrák Magna autóipari beszállító vállalatnak. Az üzlet részleteit később dolgozzák ki, de előbb még a részvényeseknek is áldását kell adnia a tranzakcióra.

A Magna az orosz Sberbankkal társulva kívánja megvásárolni az Opelt. A másik ajánlattévő az RHJ International pénzügyi befektető társaság volt, de a német kormány is a Magna ajánlatát támogatta (bár Berlinben a a Bild értesülései szerint augusztus végén azt is közölték: elfogadhatónak tartaná a német kormány, ha az Opel a Magna helyett a belga RHJ pénzügyi befektetőhöz kerülne).

A mai döntést a General Motors igazgatósága hozta, a Wall Street Journal (WSJ) szerint a GM vezérigazgatója, Fritz Henderson összesen négy opciót vitt a testület elé: az Opel megtartását, a csőd bejelentését és a Magnának, illetve az RHJ Internationalnek való értékesítést.

A Magnával korábban együtt pályázott az orosz OAO GAZ Group is, de a magnával amúgy szorosan együttműködő cég pár napja közölte, hogy egyelőre nem kíván részesedést szerezni a General Motors tulajdonában lévő Opel autógyárban. A többségi tulajdonos, Oleg Gyeripaszka a Vedomosztyi gazdasági napilapnak azt mondta, hogy "jelenleg nem folynak tárgyalások részesedés vásárlásáról".

A GM, a német kormány, és a németországi Opel-gyáraknak otthont adó tartományok hónapok óta keresnek új befektetőt az Opelre.