Shrek már részben indiai, Mikiegér is az lehet

Vágólapra másolva!
A 4 milliárd dolláros Disney-Marvel üzlet a médiaipar konszolidációját jelezheti, de az ehhez szükséges pénz könnyen lehet, hogy nem Hollywoodból vagy a Wall Streetről érkezik, hanem Indiából vagy Kínából.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Hétfőn jelent meg a hír, hogy a Walt Disney és a képregényeiről illetve azok filmes adaptációjáról híres Marvel közös útra lép és előbbi megvásárolja az X-Men kiadóját. (A világhálón meg is jelentek a pókembernek öltözött Goofy-k és Mikiegér-fület hordó Hulkok képei.) A Disney 4 milliárd dollár áldozna így arra, hogy rendbe tegye a rossz hangulatban levő filmipart.

A "külföldi" pénz jelenlétére nem ez lenne az első példa - írja a Reuters. Steven Spielberg DreamWorks filmstúdiójában már a Disney és a Marvel által hétfőn bejelentett együttműködés előtt részt szerzett az indiai Reliance ADA csoport 325 millió dolláros befektetéssel.

A nagy horderejű változásokat jelentő külföldi tőke megjelenése természetesen a gazdasági válságra vezethető vissza. A pénzügyi befektetők és bankok pénztárcája bezáródott 2007 vége felé a filmipar irányába is. Ennek következtében az indiai és kínai cégek jobb helyzetbe kerültek a befektetésekhez, állítják szakértők.

Ha Hollywood terjeszkedni akar azokon a területeken, ahol a legtöbb a lehetőség rá, szüksége lesz - Amerika szempontjából - tengerentúli tőkére. "Ha van pénzed, amit befektetnél, most tíz éve nem látott lehetőséged van jó üzletet kötni" - mondta egy médiapiaci szakember.

Sky Moore, a DreamWorks pénzügyi tervének összeállításánál dolgozó Reliance-ügyvéd szerint újabb nagy dobásokra van kilátás a következő két évben. "Szerintem stúdiót venni nagy dolog, és bár nem tudom, hogy indiai vagy kínai lesz a vásárló, de valaki stúdiót fog venni."

A Disney-Marvel üzlet gerjesztette a hullámokat, amely során a Shrek-filmekről is ismert DreamWorks stúdió neve felmerült, mint a következő bevásárlási célpont. A cég biztos pozícióval rendelkezik a piacon és az igen jövedelmező családi filmek terén ügyködik.

Moore szerint a Metro-Goldwyn-Mayer társaság is lehetséges befektetési cél, bár konkrét érdeklődőt nem tudott megnevezni. Az MGM eladása már évek óta napirenden van. A neves stúdió 3,7 milliárd dolláros hiánnyal küzd és a vezérváltáson is nemrég esett túl.

India amerikai terjeszkedéséről Moore elmondta: "Nem arról van szó, hogy Bollywoodot (nagy indiai filmipari park) Hollywoodba hoznák, hanem a tét a fő angol nyelvű szórakoztatás a nagyvilágban."