Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Válsághíradó: sztrájk, gyengülő forint és javuló BUX

Vágólapra másolva!
Kedden újabb sztrájkra készülnek a vasutasok. Hétfőn gyengült a forint, a 269 közelébe is került a kurzus, viszont a BUX javult, akárcsak Magyarország fizetőképességének megítélése. Ugyanakkor számos pénzintézetről érkezett rossz hír, így az OTP ukrán leányának veszteségeiről számolt be egy tőkepiaci elemző. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Kedden a vasutasok újabb sztrájkot tartanak, ezúttal a MÁV öt reprezentatív szakszervezete figyelmeztető jelleggel szünteti be a munkát délelőtt 10 és 12 óra között, ami érintheti a GYSEV vonalait is. A KSH kedden népmozgalmi adatokat publikál, ennek aligha lesz hatása a tőzsdére vagy a forintpiacra.

A nemzetközi piacokat leginkább egy amerikai fogyasztói bizalmi index és egy ingatlanárakról szóló tengerentúli statisztika, az S&P/Case-Shiller mutató publikálása befolyásolhatja kedden.

Mi történt hétfőn?

Tovább javult a magyar fizetőképesség megítélése a londoni hitelbiztosítási piacon.

Gyengült a forint hétfőn, viszont záráskor emelkedett a BUX. Amerikában viszont a kezdeti lelkesedés után visszaesett 10 ezer pont alá a Dow Jones index, és a vezető mutatók mindegyike végül mínuszban zárta a hétfői napot.

A pénzügyminisztérium szerint nem kevesebb, hanem több a tartalék a büdzsében.

A horvát INA-ban meglévő Mol-részesedésre alighanem orosz vevő vetett szemet - erről írt hosszabb elemzést az [origo] hétfőn.

A válság miatt Soros György új piaci rendszert, új szabályozást sürget.

Helyi pénzt vezetnének be Gyulán.

Rossz hírek a pénzintézetekről

Félmilliós bírságot szabtak ki az MKB Nyugdíjpénztárra.

A Raiffeisen pénteken 20 bankfiókot zár be.

Közel 20 milliárdos veszteség keletkezett az ukrán OTP-leánynál. Az OTP szerint hamarosan javulhat az ukrajnai hitelportfoliójuk.

Megtiltotta a PSZÁF a portfoliókezelést a Fund De La Salle számára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről