Levágott marhafejekkel tüntettek a tejesek

Vágólapra másolva!
Egy tucat levágott szarvasmarha-fejet tettek ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium elé a tejtermelők a csütörtökön reggel 10-kor kezdődött demonstráción, amelyen az eddigi legalacsonyabb, 55 forintos felvásárlói ár ellen tiltakoznak. Több helyszínen is demonstráltak az országban, hogy felhívják a figyelmet tarthatatlannak ítélt helyzetükre.
Vágólapra másolva!

A budapesti tüntetésen tejet osztottak a körülbelül 100-200 megjelent érdeklődőnek. A szervezők közölték, hogy lesz tejkiöntés a minisztérium épülete előtt és egy petíció átadására is készülnek, amelyet várhatóan Gőgös Zoltán államtitkár vesz át.

A demonstrálók a bejelentett napirendtől eltérően 13 darab szarvasmarha fejet helyeztek el a tér díszburkolatán, valamint több liter tejet öntöttek ki - áll a BRFK honlapján. A Budapesti Rendőr-főkapitányság helyszínen tartózkodó munkatársai értesítették az ÁNTSZ-t, tekintettel arra, hogy az állati tetemek veszélyes hulladéknak minősülnek. A népegészségügyi szolgálat munkatársai elszállítatták a szarvasmarhafejeket. A demonstráció során a tejet kiöntő személlyel, valamint a demonstráció szervezőjével szemben a BRFK köztisztasági szabálysértési feljelentést tett - közölte a BRFK kommunikációs osztálya.

Bognár László, a Magyar Szarvasmarhatenyésztők Szövetségének képviselője a Független Hírügynökségnek azt mondta, addig folytatják akcióikat, ameddig célt nem érnek, akár azt is megteszik, hogy nem adják át karácsony előtt a kereskedőknek a tejet, így az ünnepeken nem lesz ebből az alapvető élelmiszerből az üzletekben.

Herceghalomban 14 tonna olcsó importtejjel kevert trágyát öntöttek az egyik üzletlánc logisztikai központjának parkolójába a tejtermelők - közöltea Hír TV. Hegedűs Imre, a demonstrációs bizottság tagja a hírTV-nek elmondta: a csomagot a teheneik küldik. A tej felvásárlási árának csökkentésével ugyanis a kereskedők az állatokat ítélik halálra, a termelőket pedig csődbe juttatják.

Tüntettek a somogyi állattartók is; csütörtökön tíz órától a pécsi Tesco és a Metro közelében demonstráltak. Ingyenes tejosztás, tiltakozó akció a multik előtt - ez volt a délelőttre meghirdetett két órás program forgatókönyve. Somogyi, baranyai és tolnai agrárgazdálkodók vonultak fel a hipermarketek közelébe. Müller János, a demonstrációt szervező megyei mezőgazdasági termelők szövetségének elnöke a Sonline.hu-nak elmondta: a rendőrség engedélyezte a demonstrációt. A pécsi megmozdulásra előreláthatóan 30-40 somogyi agrárszakember utazik el. Győrben is az egyik bevásárlóközpont előtt gyűltek össze a termelők.

Nem segítenek az eddigi intézkedések

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese és a demonstrációs bizottság vezetője szerint az Európai Unió és a magyar agrártárca által az utóbbi időben bejelentett intézkedések érdemben nem javítanak a termelők kilátásain. Az EU-tól származó pénz literenként 50 fillérnek megfelelő támogatást biztosít, míg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által előrehozott literenként több mint 8 forintos támogatást nemcsak a magyar tejtermelők kapják meg, hanem az unió többi tejtermelője is. Így ez utóbbi a demonstrációs bizottság vezetője szerint nem jelent érdemi segítséget.

A szakember hozzátette: az előrehozott kifizetés mellett a többi támogatás - amit az FVM ígért a tejtermelőknek - kifizetése még bizonytalan. Ezeket a termelők legkorábban jövőre, vagy 2011-ben kaphatják meg - állította Istvánfalvi Miklós. A felvásárlók ugyanakkor már bekalkulálják áraikba az összességében 22-23 forintos literenkénti beígért támogatást.

Forrás: MTI

A tejtermelők azért elkeseredettek, mert míg 2007 végén 2008 elején még literenként 95 forint körül volt a tej felvásárlási ára, addig most 55-60 forintot kapnak a tej literjéért. Az önköltség pedig literenként eléri - termelőtől függően - a 75-85 forintot. Ezért megkezdődött az állatok levágása, így jövőre akár 30 százalékkal is kevesebb lehet a tejelő tehén Magyarországon, mint most.

Forrás: [origo]

Forrás: Tej Terméktanács

Pillanatnyilag a tehenek száma hazánkban mintegy 340 ezer, ebből a ténylegesen tejet adó tehenek száma 190 ezer. Az úgynevezett kettős hasznú állatok - köztük tejet is adók - száma összesen 250 ezer. Az áruházakban emellett sok az import termék, amelyekhez nyomott áron lehet hozzájutni a bevásárlóközpontokban. A nagyáruházakban szlovák szlovén, sőt spanyol eredetű tejterméket is találunk.

98-as árak

A magyar tejtermelők 98-as árakon tudják továbbadni a termelt tejet, de uniós szinten sem sokkal jobb a helyzet. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az EUR/100 kg-os árat figyelembe véve az EU 15-nél 30 százalékos volt a csökkenés, az EU 25-nél 33, míg Magyarországon 45 százalék. Az EU 27-nél vizsgálva az árakat megállapítható, hogy 2009. márciusában összesen három országban (Lettország, Szlovákia, Litvánia) alacsonyabb a felvásárlási ár, mint Magyarországon - derül ki a Tej Terméktanács anyagából.

A tejesek az Uniót és a kormányt is hibáztatják

Az Európai Unió a 2007-es keresleti piac alapján teljesen hibás következtetéseket vont le és hibás prognózisokat készített. Az ennek alapján meghozott döntések, intézkedések is csak hibásak lehettek (például kvóta emelés) - áll a Tej Terméktanács júniusban megfogalmazott petíciójában. Az Európai Bizottság nem hajlandó elismerni hibáit és a már több ország által követelt intézkedési csomagot (kvóták befagyasztása, kvóta alapú támogatások 50 százalékkal növelése, export visszatérítések emelése, az intervenciós intézkedések hatályának kiterjesztése mind időben, mind értékben) felülvizsgálni, napirendre tűzni - teszik hozzá.

A tanács szerint a hazai intézkedések is megkéstek és messze nem elégségesek. A további intézkedési tervek, miután uniós jóváhagyást igényelnek, már csak a válságot túlélő tejtermelőknek nyújthatnak esetleg segítséget.