Csökkenhet Európa függése az orosz gáztól

Vágólapra másolva!
Árcsökkentő hatású globális gázbőséget jósol a Nemzetközi Energiaügynökség. A megújuló energiaforrások térnyerése által is gyorsított folyamat nagy vesztese Orosdzország, illetve a Gazprom lehet.
Vágólapra másolva!

Földgázellátási bőség kialakulása várható hosszabb távon a világgazdaságban, és emiatt lazulhat Európa energiabiztonságának függése az orosz szállításoktól - áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) készülő új globális energiapiaci előrejelzésében.

A jövő kedden megjelenő prognózis szerint, amelynek tervezetéből a csütörtöki Financial Times közölt részleteket, a globális földgázpiac a korábbi, feszes keresleti-kínálati helyzetű eladói piacból máris vásárlói piaccá alakult át, amelyet a kereslet gyengülése és az ezzel egy időben belépő új ellátási források jellemeznek.

Az IEA megjegyzi, hogy az energiatakarékossági programok és a megújuló energiaforrások, illetve az atomenergia térnyerése a későbbiekben tovább növelheti a földgáz túlkínálatát. 2015-re a csővezetékek és a cseppfolyósítottgáz-terminálok együttes fölösleges kapacitását 250 milliárd köbméterre becsüli, ami a 2007-es érték több mint négyszerese lenne.

Mindez feltehetően nagy hatással lesz a gáz piaci árára, és a folyamat legnagyobb vesztesének - az ugyancsak jelentős gázexpotrőr Irán és Katar mellett - Oroszország ígérkezik. A Gazprom európai gázexportja feltehetően nem fog ugyan csökkenni, de Európa függése mérséklődhet - írja a Financial Times.