Több törlesztés, mint hitelfelvétel októberben

Vágólapra másolva!
Az árfolyamhatástól tisztított adatok szerint a háztartások októberben kevesebb hitelt vettek fel forintban és devizában is, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó forint- és deviza-hiteltörlesztők voltak - közölte a Magyar Nemzeti Bank hétfőn.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok szerint októberben a háztartások nettó hiteltörlesztése a forinthitelek esetében 4,85 milliárd forint, míg a devizában denominált hiteleknél 12 milliárd forint volt. Összességében a háztartások betételhelyezők voltak októberben, a forintbetéteknél 44,4 milliárd forint, a devizabetéteknél pedig 14,4 milliárd forint nettó elhelyezés történt.

A szezonálisan nem igazított állományi adatok szerint a háztartások forinthitel-állománya 7,5 milliárd forinttal csökkent, a devizahiteleké pedig 24,1 milliárd forinttal nőtt ebben októberben. A forintbetétek szezonálisan nem igazított állománya 20,1 milliárd forinttal emelkedett, a devizabetéteké pedig 22,4 milliárd forinttal nőtt a 8 milliárd forintos átértékelődés és egyéb változás okozta növekedés, illetve a 14,4 milliárd forint értékű nettó betételhelyezés következtében.

A nem pénzügyi vállalatok októberi, szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatai szerint a forinthitelek esetében 85,4 milliárd forint, míg a devizában denominált hiteleknél 32,7 milliárd forint volt a nettó törlesztés.

Ebben a hónapban a nettó forint-betétkivonás 19,8 milliárd forint volt a nem pénzügyi vállalatok esetében, a devizabetéteknél pedig 59,8 milliárd forint értékű volt a nettó betételhelyezés. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 17,7 milliárd forinttal csökkent, míg a devizában denominált hitelek állománya csupán 3,2 milliárd forinttal mérséklődött két hatás következtében: 33,5 milliárd forint értékű volt a nettó törlesztés, s emellett 30,3 milliárd forint átértékelődés is okozta a változást.

A nettó betételhelyezés a forintbetétek esetében 7,6 milliárd forint volt, a devizában denominált betétállomány 9,1 milliárd forintos növekedése pedig 1 milliárd forint nettó elhelyezés, valamint 8,2 milliárd forint átértékelődésből és egyéb változásból származó növekedés eredményeként jött létre. A külföldi kötelezettségek állománya októberben a hitelintézetek mérlegfőösszegének 31,6 százalékát tette ki.

Az MNB összesítése szerint a hitelek új szerződéses értéke októberben összességében csökkent a szeptemberi adatokhoz képest.

Októberben csökkent a háztartások új forint-alapú lakáscélú hiteleinek szezonálisan igazított szerződéses értéke, illetve az euró alapú új szerződéses értéke is, míg a svájci frank alapú hitelek szerződéses értéke az előző havi nagyon alacsony szinten maradt.

Az új szerződések átlagos hitelköltség-mutatója a forinthiteleknél enyhén növekedett októberben, míg az euró hiteleknél nem változott számottevően. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél a forint alapú új szerződések szezonálisan igazított értéke, valamint az euró alapúak új szerződéses értéke nőtt, míg a svájci frank alapúaké az előző havi szinten maradt, így összességében is növekedés következett be.

A forint-alapú személyi hitelek új szerződéses értéke kismértékben csökkent októberben az előző hónaphoz képest. Az euró alapúak új szerződéses értéke is csökkent, míg svájci frankban már több hónapja szinte megszűntek az új szerződések. Összességében így csökkenés volt megfigyelhető szeptemberhez képest.

Az új forinthitelek átlagos kamatlába csökkent, míg az euró hitelek esetében az 1 millió euró érték alattiaknál nem változtak. Az 1 millió euró érték felettieknél pedig csökkentek az átlagos kamatlábak. A háztartások és a vállalatok forintbetéteinek átlagos kamatlába jelentősen csökkent, míg az euró betétek esetében a csökkenés kisebb mértékű volt.