Vágólapra másolva!
Csehországban októberben átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest, és szintén 0,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint tavaly októberben, jelentették a cseh statisztikai hivatalban hétfőn. Az elemzők 0,1 százalékos tizenkét havi árcsökkenésre számítottak.
Vágólapra másolva!

Utoljára hat évvel ezelőtt volt úgynevezett defláció Csehországban. A tizenkét havi infláció előzőleg, szeptemberben már eltűnt, az árszínvonal azonos volt az egy évvel korábbival. A központi bank fél százalékos éves inflációt valószínűsített szeptemberre. Tavaly októberben 6,0 százalékos volt a tizenkét havi fogyasztóiár-emelkedés. (A defláció rosszat tesz a gazdaságnak, ennek magyarázatáról szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.)

A Cseh Nemzeti Bank folyamatos célja 3 százalékos tizenkét havi infláció, plusz-mínusz 1 százalékpontos tűréssel. Januártól a célt 2 százalékra - az Európai Központi Bank céljával azonosra - csökkentik, szintén 1 százalékpontos tűréssel bármelyik irányba.

A bank a múlt héten 2,4 százalékos éves egybevetésű inflációt jósolt a jövő év utolsó negyedére, augusztusban még csak 1,9 százalékot valószínűsített. Ezért, szintén a múlt héten, 1,25 százalékon változatlanul hagyta alapkamatát, jóllehet vezetői korábban kamatcsökkentéssel fenyegetőztek a túlértékeltnek tartott korona árfolyamának gyengítése végett.

A bank idénre 4,4 százalékos GDP-csökkenést vár az augusztusban jósolt, 3,8 százalékos visszaesés helyett, jövőre 1,4 százalékos gazdasági növekedésben bízik, az augusztusban valószínűsített, 0,7 százalékos többlet helyett.

Csehországban októberben 8,5 százalékra csökkent a munkanélküliség a szeptemberi 8,6 százalékról. Az elemzők változatlan arányt vártak októberről. Tavaly októberben 5,2 százalék volt az állástalanok aránya. A cseh munkapiac sok más, külpiacokra erősen ráutalt országhoz hasonlóan, főleg az export szűkülését szenvedi.

Szlovákiában az autógyártással túlsúlyos ipar szeptemberben 5,2 százalékkal kevesebb értéket termelt, mint egy évvel azelőtt, jelentették a szlovák statisztikai hivatalban hétfőn, azonos számú munkanapra számolva. Az elemzők 8,5 százalékos visszaesésre számítottak. Szeptemberben csökkent a termelés a legkevésbé tavaly október óta. Augusztusban 6,3 százalékos volt az éves visszaesés. Tavaly szeptemberben 0,7 százalékkal nagyobb volt a termelés az egy évvel korábbinál.