Dubaj erősítheti a forintot

Vágólapra másolva!
A dubaji hírek határozhatják meg a forint napját, mivel a váratlan segítség erősítheti a feltörekvő piacok iránti bizalmat. Az euró 273 forint alatt töltötte a hétvégét és ezt tartja is egy erősödési, majd visszagyengülési periódus után.
Vágólapra másolva!

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője 270-273 forintos euróval számol rövid távon, amelyet a héten a német Zew-index és a Fed kamatdöntése írhat felül. Ha Amerika nyitva hagyja a pénzcsapot az alacsony kamattal, úgy erősödhetnek a piacok, így a forint is. Ma azonban maximum 270-ig mehet a forint, köszönhetően többek között a jó közel-keleti híreknek.

Abu Dzabi váratlanul bejelentette, hogy 10 milliárd dollárral segíti az Egyesült Arab Emírségek másik tagállamát, Dubajt. Az összeg egy részét közvetlenül a bajba jutott Dubai World hiteleinek törlesztésére fordítják. A hír jelentősen csökkenti a térség állapota miatti kockázatokat, ezért a befektetők nagyobb kedvvel fordulhatnak a fejlődő piacok felé.

Japán hírei azonban némileg visszafoghatják az üzleti hangulat erősödését, mivel a jegybank jelentése szerint a nagyvállalatok csökkentik beruházási várakozásaikat.

A forint 272,64-nél járt fél tizenegy körül. A dollár 185,83, a svájci frank 180,22 forint volt a magyar piacok nyitása után a bankközi devizapiacon.