Visszarántotta a forintot az euróövezet hangulata

Vágólapra másolva!
Az euró jegyzése 270 forint fölé került a csütörtöki kereskedésben, de délután némileg visszaerősödött. Fél ötkor 269,80 volt a hazai valuta árfolyama.
Vágólapra másolva!

A forint és a térségbeli devizák árfolyama nap közben az euró/dollár árfolyam alakulásával szinkronban mozgott. A délelőtt a dollár erősödésének jegyében telt el, a tőzsdei indexek gyengülésével párhuzamosan.

A dollár erősödését még a szerdán nyilvánosságra hozott Fed-jegyzőkönyv váltotta ki. A Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) jegyzőkönyvéből az derült ki a piacok számára, hogy a Fed lassú gazdasági fellendülésre számít, gyenge munkaerő kereslet és alacsony fogyasztói árak kíséretében. Ennél is nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a piacok annak a részletnek, hogy a bizottság egyes tagjai további gazdasági ösztönző intézkedéseket tartanának kívánatosnak a gazdaságban észlelhető tehetetlenségi állapot feloldására. Ezt a kvantitatív ösztönző programok fenntartásaként, az "olcsó pénzforrások" biztosításaként lehetett értelmezni.

A dollár erősödésének lendületet adott az új japán pénzügyminiszter a gyengébb jen árfolyam szükségessége mellett csütörtökön tett kijelentése. A dollár négyhavi csúcsot ért el a jennel szemben a hírt követően.

Dollár-erősítő hatással volt a kínai három hónapos diszkont kincstárjegy aukción tavaly augusztus óta első alkalommal tapasztalt hozamemelkedés is, amit pénzpolitikai fordulat jeleként értékelt a piac, általában is csökkentve a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát a feltörekvő piaci befektetési eszközökkel szemben.

Kora délután a folyamat fordulatot vett a kedvező euróövezeti hangulatindexek láttán. Az euró visszaerősödött 1,4340 dollár környékére. A forint az euró/dollár árfolyama változásával párhuzamosan kísérletet tett a 270 forintos euró árfolyam küszöb áttörésére, majd pozitív irányba korrigált.

A Reuters hírügynökség 44 elemző körében végzett felmérése alapján a térségbeli devizák árfolyamának erősödésére lehet számítani az idén, viszonylag bizonytalan első negyedév után. A zlotytól nyolc százalékos erősödést várnak az év végéig a jelenlegi szinthez képest 3,8-as euró árfolyamig, a koronától öt százalékosat 25 koronás euró árfolyamig. A forinttól pedig két százalékosat 265 forintos euró árfolyamig. A forint a megkérdezettek véleménye alapján 270 forintos euró környékén ingadozik majd az év nagyobbik felében.

A dollár jegyzése 188,52 forint 1,4323 dolláros euró árfolyam mellett a szerda délutáni 187,07 forint és 1,4375 euró/dollár után.

A svájci frank jegyzése 182,32 forint volt csütörtök délután előző nap délutáni 181,38 forint után, 100 japán jent 202,31 forinton jegyeztek, míg szerdán délután 201,87 forint volt az árfolyam.