Vágólapra másolva!
A világ bankrendszere likviditási csődben volt 2008-2009-ben, amelytől az állami beavatkozások mentették meg. A veszteségek csillagászatiak, eddig körülbelül 4 ezer milliárd dollárra rúgnak. A KPMG tanácsadó cég bankokért felelős igazgatója szerint Magyarországon valószínűleg nem lesz veszteséges a szektor 2009-ben, de várható itthoni pénzintézet eladása. Makrogazdaságilag viszont Magyarország a példa - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

Gazdasági kőkorszakot úszott meg a világ, mert a teljes pénzügyi rendszer összeomlása fenyegetett, ezért "nem volt mese", az államoknak lépniük kellett, amelynek eredményeképpen a rendszer megmenekült - mondta Simonyi Tamás, a KPMG tanácsadó cég pénzintézetekért felelős igazgatója.

A kormányok Európában 22, az Egyesült Államokban 8-10 nagybankot mentettek meg, a kisebbekről adatok sincsenek. A veszteségek azonban csillagászatiak, az eddigi leírások értéke elérte a 4 ezer milliárd dollárt (körülbelül 800 ezer milliárd forint). A probléma azonban a banki mérlegekből átkerült az államok mérlegébe, az adófizetők közössége vette át és tolta ki a jövőbe a megoldást - fogalmazott Simonyi Tamás.

Magyarország nyugat előtt

Az államokat ezen túlmenően is óriási veszteségek érik, Magyarország szerencsére nem csinálhatta azt, amit sok nyugati kormány megtett, a magas államadósság miatt nem élénkíthette mesterségesen a gazdaságot. Sőt, Magyarország - a szigorú költségvetési politikával - példa lett, megcsinálta azt, ami sok nyugati kormány előtt áll - tette hozzá.

A térség pénzintézetei körében lassú növekedés lesz, a hitelállomány összetétele még romlani fog, ahogyan gyarapodik a nem fizetők aránya, a mélypont ebben az évben várható a KPMG szerint. Főleg a volt szovjet térségben nagyon nagyok a bajok, a nem külföldi tulajdonú bankok lényegében csődben vannak, mert senki sem refinanszírozza a kinnlevőségeket - fogalmazott Simonyi Tamás.

A magyar bankszektor egésze - bár egyesek korábban nem zárták ki - valószínűleg nem lesz veszteséges 2009-ben, bár minden az utolsó negyedév - még nem ismert - adatai döntik el a kérdést - mondta a KPMG igazgatója, aki elmondta: vállalatuk - auditorként vagy tanácsadóként - szinte a teljes ágazattal kapcsolatban állnak.

Nagyok a hitelezési veszteségek a bankszektorban, néhány nagy szereplő komoly veszteséget könyvelt el a vállalati finanszírozási piacon, és ha a szektor egésze nulla körüli eredményt produkál is, néhány banknál lesznek "csúnya számok" - fogalmazott Simonyi.

A magyarországi bankok külföldi tulajdonosainak zöme elkötelezett az ország iránt, de lehetnek olyanok, amelyek kivonulnak innen, már zajlik is előkészület eladásra - mondta Simonyi Tamás, de konkrétumot nem említett. Nem kommentálta azt a piaci hírt, hogy a magyar piacon kis szereplő olasz Banco Popolare kínálja eladásra itteni érdekeltségét.