Egy kutató szerint az amerikai kormány manipulációja emelte fel a piacokat

Vágólapra másolva!
Komoly növekedést hozott a tavalyi év a tőzsdei kereskedőknek, miután a válság kirobbanását követő zuhanást idén jelentős emelkedés váltotta fel. Egy elemző ház vezetője szerint ebben része volt annak is, hogy az amerikai kormány titokban mesterségesen alakította az árfolyamokat részvényvásárlásokkal. Más elemzők összeesküvés-elméletnek tartják az ötletet.
Vágólapra másolva!

Charles Binderman a TrimTabs kutatócég alapítója és vezérigazgatója szerint az amerikai kormány titokban részvényvásárlásokkal manipulálta a tőzsdei árfolyamok alakulását. "Nem tudjuk azonosítani, hogy az új pénzek, amik felfelé hajtották a kurzusokat idén, honnan származnak" - fogalmazta meg egy állásfoglalásban Binderman.

A közel 600 milliárd dollár nettó többletforrás, amely 6000 milliárdra növelte a piacok összes kapitalizációját (piaci érték) nem azonosítható a TrimTabs elemzői szerint. A pénz ugyanis nem a hagyományos szereplőktől jött, tehát nem vállalatoktól, kereskedelmi vagy külföldi befektetőktől, befektetési- vagy nyugdíjalapoktól.

"Tudjuk, hogy az amerikai kormány százmilliárdokat (dollár) költött az autóipar, az ingatlanpiac és a pénzügyi szektor támogatására. Miért ne segíthették volna a tőzsdéket is?" - tette fel a kérdést Binderman. A Federal Reserve (az amerikai jegybanki funkciókat ellátó bankhálózat) vagy a pénzügyi kormányzat könnyedén manipulálhatta a részvénypiacokat 60-70 milliárd dolláros havi ráfordítással.

Más piaci elemzők azonban hamar megtámadták ezt az elképzelést, amelyet összeesküvés-elméletnek tartottak. Érvelésük szerint a kormány valóban hatással volt az árfolyamokra azzal, hogy megmentette a pénzügyi intézményeket és más szereplőket az összeomlástól, de ezeket a forrásokat a szokásos és ismert úton pumpálták a gazdaságba.

"A varázslás ötlete nonszensz" - mondta Barry Ritholtz, piaci stratéga. "Teljesen normális viselkedés volt az állam részéről a beavatkozás recessziós környezetben." Szerinte a hatalom eszközei a kamat alacsonyan tartása, a bankoknak tett könyvelési könnyítések és hasonlók voltak.

Dan Greenhouse szerint a hasonló összeesküvés-elméletek a mentőcsomag indulása óta keringenek a piacon, sőt már George Bush idején is beszéltek az úgynevezett állami PPT (plunge protection team - összeomlás-megelőző csoport) tevékenységéről. Az elnevezést a '80-as évek végén ezen a néven működő kormányzati válságkezelő csoport után adták a ma nem létező hivatalnak.

Az S&P 500 tőzsdeindex 57 százalékot esett a 2007 végi csúcsa és 2009 márciusa között, de hasonló mértékű emelkedést produkált azóta - írja a Marketwatch.