Nem buktatta meg a válság az amerikai bankvezéreket

Vágólapra másolva!
Az állami támogatásból kisegített Wall Street-i nagybankok vezetésének személyi összetétele javarészt változatlan, a későbbi pénzügyi válságok megelőzését is célzó ez irányú javaslatokat lényegében figyelmen kívül hagyták - állapította meg egy washingtoni agytröszt.
Vágólapra másolva!

A Center For American Progress nevű kutatóintézet adata szerint a csődtől az adófizetők pénzével megmentett 17 vezető pénzintézet élén az igazgatói és felső menedzseri posztokat 92 százalékban ugyanazok az emberek töltik be, mint a 2008-as krízis előtt.

Az intézet szerint sokkoló, hogy a bankok mennyire nem fordítanak figyelmet a rezsimváltásra, holott a korábbi pénzügyi piaci tévedések megismétlődését éppen ezzel lehetne megelőzni.

Emma Coleman Jordan kutató szerint azokat a bankokat, amelyek a legtöbb közpénzt kapták, kötelezni kellene arra, hogy olyan igazgatókat nevezzenek ki, akik részben köztisztviselőként, részben profitorientált banki vezetőként működnének.

A szakértő rámutatott: a bankok vezetésének átalakítása érdekében a politikusok részéről jelenleg kulisszák mögött zajlik a nyomásgyakorlás , pedig arra volna szükség, hogy a kormány nyíltan elrendelje a személycseréket.

Jordan szerint nyilvánvaló szükség van az Obama-kormány által meghirdetett átfogó szabályozási reformra, a bankok korábbinál szigorúbb ellenőrzésére, de ez nem elég. Kifejtette, nemcsak a szabályozási környezetet kell megváltoztatni a későbbi válságok elkerülésére, hanem a bankok irányítási szerkezetét is.

A Wall Street-i pénzintézeteket ma is olyan igazgatók és menedzserek vezetik, akik jóformán csak a szűk vállalati érdekeket tartják szem előtt - hangsúlyozta a kutató, arra utalva, hogy ez nem szolgálja a gazdaságának egészének és az adófizetőknek a szempontjait.