Vágólapra másolva!
Kifizetetlen számlák miatt veszélybe került a 10 milliárd dolláros költségű dubaji metróberuházás. Határidőre már biztos nem lesz kész a négy vonal.
Vágólapra másolva!

Fizetési problémák miatt leáll a dubaji metró építése - írta csütörtöki számában a Nikkei című japán gazdasági napilap. Az arab világ legnagyobb metróberuházását végző japán-török konzorcium azért függeszti fel a munkálatokat, mert az emírség kormánya nem fizetett időben.

A Nikkei szerint a gondot az okozza, hogy az 5,3 milliárd dollárosra tervezett projekt költségei menet közben a duplájára nőttek. A Reuters szerint ennek legfőbb oka a projekt áttervezése. Az ügyben nyilatkozó egyik vállalati szóvivő csak annyit erősített meg, hogy a munkát lelassították. Azt az információt már nem kommentálta, hogy a konzorciumnak 5,2 milliárd dollárra rúgnak a követelései.

A lap szerint a csaknem 75 kilométeres hálózat így biztosan nem készül el az eredeti határidőre, idén tavaszra. Legkorábban az év végén fejeződhet be a munka a négy metróvonalon, amelyeken teljesen automatizált, vezető nélküli szerelvények közlekednek majd.

Dubajban a novemberben kitört adósságválság ellenére igyekeznek folytatni az egyedülálló, látványos fejlesztéseket, a héten, például, felavatták a világ legmagasabb épületét, a 828 méteres Burdzs Kalifát.