Sztárcégek hozták az évtized nagy bukásait

Vágólapra másolva!
A Wall Street utóbbi évtizedének legnagyobb vesztesei a technológiai cégek voltak, az árfolyamok esése még az üzletileg sikeres cégeket is elérte.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi évtized tíz legnagyobb tőzsdei veszteségeit elkönyvelő cége között hét technológiai társaság található - derül ki a CNN összellításáből, amely a Wall Streeten elszenvedett legnagyobb leértékelődéseket vette sorba.

A legrosszabbul a Cisco Systems járt, a cég fénykorában, 2000 tavaszán ugyanis 557 milliárd dollárt ért, miközben most "csak" 132 milliárd dollárt adnának érte, vagyis 425 milliárdos a csökkenés. A Cisco - akárcsak a Microsoft és az Intel - egyike volt a dotcom lufi nagy nyerteseinek az 1990-es évek végén. A társaság azon vesztes cégek közé tartozik, amely üzletileg továbbra is sikeres (piacvezető az internetes kiegészítők piacán), de a technológiai árfolyamok összeomlása után a közelébe sem tudott kerülni egykori csúcsának a tőzsdéken.

A CNN arra is felhívja a figyelmet, hogy az árfolyam lejtőre kerülése nem különösebben viselte meg a vállalat vezetését, John Chambers vezérigazgató tavaly 11 millió dollárral lett gazdagabb egy részvényvásárlási programnak köszönhetően.

Az évtized második legnagyobb bukását a Magyarországon is hagsúlyosan jelen levő cégóriás, a General Electric (GE) hozta össze: a 2000 augusztusában elért 601 milliárd dolláros érték és a mostani 178 milliárdos között 423 milliárd dollár a különbség. A számos szektorban érdekeltséggel rendelkező GE az 1990-es években elképesztő magasságokba emelkedett a Wall Streeten, így amikor Jeff Immelt vette át a cég vezetését Jack Welchtől 2001-ben, nem is nagyon volt más lehetősége a részvénynek, mint elindulni lefele.

A harmadik legnagyobb bukás az Intelé volt, amely 2000 augusztusa óta 400 milliárd dollárt veszített a piaci értékéből (509 milliárdról 109 milliárdra esett a cég piaci kaitalizációja). A nagy vesztesek között van a szoftvervilág jelenlegi piacvezetője, a Microsoft is, amely most 390 milliárd dollárral ér kevesebbet, mint tíz évvel ezelőtt.

A CNN tizes listájára a fenti cégeken kívül a Nortel, a Lucent, az AIG biztosító, az AOL, az Exxon Mobil és a WorldCom került fel.