Hoppon maradhatnak az amerikai piramisjáték magyar károsultjai

Vágólapra másolva!
Nem sokat tehet, aki nem uniós országbeli vállalattal szemben szeretné érvényesíteni jogait. A PSZÁF gyanúja szerint piramisjátékkal ügyfeleket toborzó Freedom Rocks magyar ügyfelei sem számíthatnak segítségre, ha bebizonyosodik, hogy pilótajátékkal kerültek kapcsolatba.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi felügyelet gyanúja szerint piramisjátékot épített ki egy Magyarországon működő, amerikai bejegyzésű gazdasági társaság, a Freedom Rocks, amely devizapiaci kereskedéssel foglalkozik. A kár egyelőre nem jelentős, de a hatóság figyelmezteti a jelenlegi és a lehetséges ügyfeleket, hogy ha jogi problémák merülnek fel a céggel kapcsolatban, magukra maradnak.

Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta, hogy a vizsgálat során kiderült, az érintettek köre nem túl nagy. A kevés magyar állampolgárságú résztvevő ráadásul nem tényleges devizapiaci ügyleteket végzett, csak a hálózatépítésbe kapcsolódott be, így olyan ügyfelet, aki súlyos veszteséget szenvedett volna, nem találtak. A szóvivő nem számosította a veszteséget.

Szinte lehetetlen az érdekérvényesítés

Amennyiben nem uniós székhelyű társaságról van szó, csak az adott országban kijelölt hatóság vagy bíróság előtt érvényesítheti a fogyasztó a kárigényét - mondta el az [origo] kérdésére a Tudatos Vásárlók Egyesületének jogi szakértője, Haraszti Anikó. Mivel jelen esetben amerikai cégről van szó, a fogyasztónak tulajdonképpen egyedül kell érvényesítenie az érdekeit az amerikai hatóságoknál.

Haraszti Anikó szerint szinte lehetetlen nem uniós országokban jogot érvényesíteni, éppen ezért írják elő, hogy a magyar nyelven működtetett honlapokon fel kell tüntetni a működtető cég székhelyét, hogy fogyasztó mérlegelhesse a kockázatokat.

A PSZÁF hivatalos tájékoztatója alapján egyértelmű, hogy az esetlegesen károsult ügyfelek a magyar felügyeleti hatóságoktól nem várhatnak közvetlen segítséget. Az érintett cég tevékenysége nem tartozik a magyar jog hatálya alá, így azt a felügyelet nem is szankcionálhatja - fejtette ki Misky Zsolt ügyvéd, az Erőss Misky Ügyvédi Társulás tagja.

Az ügyfelek tehát nem érvényesíthetik esetleges kártérítési igényüket úgy, mint egy magyar jog hatálya alá tartozó pénzügyi, befektetési szolgáltatási tevékenységet végző szervezettel szemben. Amennyiben azonban a felügyelet által a piramisjáték szervezése gyanúja miatt kezdeményezett büntetőeljárás megindul, akkor annak keretében lesz lehetőség a büntető eljárást folytató magyar bíróságnál úgynevezett polgári jogi igényt - vagyis kártérítési igényt - bejelenteni. Ha pedig valaki inkább megvárja a büntetőeljárás jogerős befejezését, akkor külön polgári bírósághoz fordulhat majd az elkövetőkkel szembeni anyagi igényeivel - igaz, nem a hazai, hanem az illetékes amerikai bírósághoz - tette hozzá Misky..

Székhely: Las Vegas

A FreedomRocks honlapjáról kiderül, hogy a céget 2005-ben jegyezték be, majd 2006-ban kezdte meg működését a Las Vegas-i központ.

A honlapon egy amerikai telefonszámot találtunk, amelyen nem sikerült senkit elérni, és az élő kapcsolat link sem működik. E-mailen is próbáltuk megszólalásra bírni a céget, de csak egy automatikus válasz e-mailt kaptunk, amelyben azt ígérik, hogy válaszolnak kérdéseinkre, amilyen gyorsan csak lehetséges.

A cég alapítója, Mark Vincelette, személyes profilja szerint programozó informatikus, matematikus, tapasztalt tőkepiaci kereskedő és hálózati értékesítési szakember. Vincelette létrehozott egy szoftvert, amely állítólag a devizapiacon kereskedik, szinte magától. A felhasználónak csak a kockázattűrő képességét kell beállítania, és a program a többit elintézni.


"A Freedom Rocks Inc., illetve az általa ajánlott brókercégek székhelye külföldön van, ezért bármely jogvita eldöntése csak külföldi fórum előtt lehetséges" - közölte a PSZÁF, amely szerint a Freedom Rocks tevékenységét ismertető weblapokon, illetve előadásokon a forgalmazott szoftverek (termékcsomagok) további személyeknek történő továbbajánlása, azaz a hálózatépítés különösen nagy hangsúlyt kap.

A honlap emellett nem hívja fel kellőképpen az érdeklődők figyelmét a devizapiacon történő kereskedés fokozott pénzügyi kockázatára. A felügyelet ezért büntetőeljárást kezdeményezett a rendőrségen a társaság ellen, piramisjáték szervezése bűncselekmény gyanúja miatt.

A hit segíti a csalókat

Könnyű pénzt ígér, és a legtöbb esetben ad is a piramisjáték - általában nem a befektetőknek, hanem a csalóknak. Amerikában sorra buknak le a "Ponzi-séma" alapján működő szervezetek, de itthon sem új a fogalom. Sokan vallási csoportokat vagy rászorulókat hálóznak be, a hinni akarás segíti a szélhámosokat, akik néha még a börtönben is azt hajtogatják, létezik az általuk kreált befektetési alap.

A piramisjáték lényege, hogy elindítói a pénz fialtatása helyett az új belépők befizetéseiből finanszírozzák a hozamot, ezért a rendszer egy idő után szükségképpen összeomlik - a kezdeti, jól járó befektetők után rengeteg károsultat hagyva maga után. Magyarországon is többször előfordult már a rendszerváltás óta, legutóbb egy hibás gyémántokat forgalmazó társaság bukott el, amelynek több mint hatszáz károsultja volt: a gyémántok és félmilliárd forint is eltűnt.

Térségünkben az egyik legnagyobb piramisjáték Albániában zajlott le 1996-1997-ben. A három és félmilliós lakosság kétharmada bukott rajta, összesen másfél-kétmilliárd dollár körüli összeget. Az állam gyakorlatilag összeomlott, rövid idő alatt polgárháborús viszonyok alakultak ki, a fegyveres zavargásokban többezer ember meghalt.