Vágólapra másolva!
Kelet-Európában az elmúlt év mély pénzügyi válsága után most már "van ok a derűlátásra" - mondták kedden Londonban a Standard & Poor's szakelemzői, elismeréssel szólva a magyar költségvetési konszolidációról.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportjának Kelet-Európáról rendezett éves helyzetértékelő szemináriumán Frank Gill, a cég szuverén minősítésekért felelős igazgatója azt mondta: a térség már túljutott a mélyponton. Gill szerint több térségbeli ország "meglepő rugalmasságot mutatott", és képes volt proaktív költségvetési választ adni a válságra.

Az S&P vezető szakértője kiemelte Kelet-Európa "reálbér-rugalmasságát", különösen egyes nyugat-európai gazdaságokhoz mérve. A konferencián bemutatott grafikus elemzés szerint Litvániában a tavalyi harmadik negyedévvel zárult egy évben például 13 százalékkal csökkent az egységnyi termékértékre jutó munkaköltség, miközben Görögországban 7 százalékkal nőtt.

Gill "nagyon jelentősnek" nevezte a magyar kormány által végrehajtott költségvetési konszolidációt. Az S&P igazgatója ezzel kapcsolatban felidézte, hogy a cég tavaly stabilra javította a leminősítésre utaló addigi negatívról Magyarország közepes befektetői, "BBB mínusz" szintű szuverén adósbesorolásának kilátását, a konszolidációs erőfeszítések eredményére hivatkozva.

A Standard & Poor's ezzel levette a napirendről Magyarország mint szuverén adós leminősítését.

Gill a keddi londoni konferencián kijelentette: a választások jelentenek "valamelyes kockázatot", de Standard & Poor's alapeseti feltételezése az, hogy a választásokon győztes politikai erő - bármelyik legyen is az - folytatja majd az együttműködést a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), és folytatja az IMF-program végrehajtását is.