A látszatnál piacbarátabb Fidesz-kormányt várnak külföldön

Vágólapra másolva!
Külföldi alapkezelők szerint "nem kell mindent elhinni", amit a Fidesz mond: az adócsökkentést és a nagyobbra engedett deficitet szerintük befektetőbarát megszorításokkal kell ellensúlyoznia az új kormánynak.
Vágólapra másolva!

A győzelemre leginkább esélyes Fidesz az eredetileg 3,8 százalékosra tervezett költségvetési hiányt a duplájára engedné és a Nemzetközi Valutaalap hitelkeretét is meghosszabbítaná. A Bloomberg által megkeresett elemzők azonban nem aggódnak.

Margarete Strasser, a Pioneer Investments Austria menedzsere szerint a párt megteszi a szükséges intézkedéseket és konszolidálja a költségvetést. Az a félelem, hogy az új Orbán-kormány elengedi a hiányt még nem sarkall arra, hogy a befektetők megváljanak papírjaiktól - mondta.

A Fidesz jóval inkább piacbarát lesz, amikor az intézkedéseknek nekiáll, mint "amit a retorikájukkal sugallnak" - vélte Steven Gardyn, a KBC alapkezelője. Szerinte át kell látni azon, amit mondanak: "nem kell mindent elhinni, amit mondanak."

A Fidesz többször hangoztatta, hogy a foglalkoztatás javítását tartja legfontosabb célkitűzésének, amelynek eleme egy erős adócsökkentés lenne. A BNP Paribas közgazdásza Bartosz Pawlowski szerint ezzel együtt is a pénzügypolitika "egyfajta külső menedzselés" hatása alatt marad. Az IMF és a mentőcsomag adói "alapvetően erős tárgyalási pozícióban van a kormánnyal szemben" - mondta. (A magyar mentésben még az Európai Unió és a Világbank is részt vett.)

Orbán Gábor, az Aegon Fund Management alapkezelője szerint Magyarország hitelezői nem engednének "néhány százalékpontnál" nagyobb hiánynövelést. Ez azt jelenti, hogy a bevételek csökkentését a kiadások lefaragásával kell ellensúlyoznia a pártnak.