Két hét múlva dőlhet el a gázárkérdés

Vágólapra másolva!
A lakásokat gázzal ellátó szolgáltatók beadták árváltoztatási kérelmüket a Magyar Energia Hivatalnak, amely két héten belül elbírálja az indítványokat. A hivatal jó eséllyel igent mond egy köbméterenként 16-17 forintos, bő 10 százalékos áremelésre, a szervezet ugyanis a múlt héten jelezte, ilyen mértékű drágulás lenne indokolt.
Vágólapra másolva!

A megadott határidő lejártáig, március 5-ig valamennyi, a lakossági gázszolgáltatást biztosító, úgynevezett egyetemes szolgáltató eljuttatta a Magyar Energia Hivatalhoz előzetes árváltoztatási kérelmét.

A szolgáltatók március 16-ig véglegesítik árváltoztatási kérelmüket, melyet a Magyar Energia Hivatal (MEH) felülvizsgál, ezt követően, a március 22-én kezdődő héten hozza nyilvánosságra döntését a szervezet. A Magyar Energia Hivatal elsősorban arra figyel, hogy a cégek ne emeljék túlzott mértékben az áraikat - közölte a hivatal hétfőn délután.

A drágulás mértéke a kérdés

Bár az áremelés pontos mértékét egyelőre nem lehet tudni, de valószínűsíthető, hogy bő 10 százalékos drágulás várható áprilistól. A Magyar Energia Hivatal elnöke, Matos Zoltán a múlt csütörtökön közölte a jelenleg 100 forintos köbméterenként lakossági gázár 16-17 forintos emelése lenne indokolt áprilistól. (Ha a hivatal nem tartja megalapozottnak a gázszolgáltatók kérelmeit, akkor elutasítja azokat és ármegállapító eljárást indít.)

A magyar fogyasztók döntő részét gázzal ellátó E.On Hungária pénteken arról tájékoztatott, hogy reális a Magyar Energia Hivatal áremelésre vonatkozó becslése. Ha a szabályokat mindenki betartja, akkor erre sor is kerül - fogalmazott Kutas István, a cég kommunikációs szóvivője és hozzátette: ha áprilisban elmarad a gázáremelés, akkor júliusban ötödével kell mejd emelni az árat.

Az biztos, hogy az eddig gázártámogatásban részesülő háztartások mindeképpen nagyobb gázszámlával fognak szembesülni a jövőben, a kompenzációs rendszer ugyanis megszűnik áprilistól. Szakértők szerint a támogatási rendszer amúgy sem megoldás, mert nem ösztönöz takarékosságra, ezért az Európai Unióban sem divat. Nemzetközi tapasztalatok szerint az épületek felújítása, a pályázatosdi beszüntetése lenne célravezető, de akár az illetékszabályokhoz is hozzá lehetne nyúlni.

A szocialisták kibuktak

A MEH bejelentése egyébként kiverte a biztosítékot a választásokra készülő szocialistáknál: Podolák György, a párt szakpolitikusa pénteken az elnök lemondását követelte, mondván a hivatal vezetője előre énekelt, amikor a gázáremelés mértékéről beszélt. Bajnai Gordon miniszterelnökre hivatkozva pénteken a Szollár Domokos kormányszóvivő azonban jelezte: nincs napirenden Matos menesztése. "A gázár esetében a miniszterelnök azt várja el a Magyar Energia Hivataltól, hogy a szolgáltatók egyetlen indokolhatatlan fillérrel se emelhessék az árakat" - tette hozzá Szollár.

A Fidesz hétfőn azt közölte: "az MSZP lassan mondta, hogy nem lesz gázáremelés, mégis lett; tizenötször". Bencsik János, az ellenzéki párt politikusa pénteki sajtótájékoztatóján pedig úgy fogalmazott: "a gázáremelésre nem lenne szükség, ha felelős kormányzás folyt volna, ha hatalmon lévők felelősen bántak volna a közpénzekkel és nem tolták volna ki talicskával a nemzeti vagyont". Bencsik szerint Podolák György javaslatára reagálva azt modnta: "az MSZP számára kényelmetlen, hogy kiszivárgott a gázáremelés ténye, de ezért nem másokat kellene felelősségre vonni".


Szanyi Tibor, a szocialisták másik szakpolitikusa hétfőn arról beszélt, az MSZP nem akar szembemenni a piaccal, de egy garassal se legyen több a gáz ára, mint amennyi indokolt. Nincs kizárva, hogy Matos Zoltán változtat eddigi magatartásán és kormányfőnek is van még ideje március 15-ig mérlegelni a döntését - mondta Szanyi reaálva arra, hogy az MSZP kérése ellenére a kormányfő nem menesztette az elnököt.

A gázárról szóló cikkeinket itt olvashatja.