Csendben figyeli a forint az euró és a font esését

Vágólapra másolva!
A forintot nem különösebben érdeklik a világ pénzügyi eseményei. Három napi erősödés után visszapattant az euró a dollárral szemben, mivel vélhetően az unió nem dönt gyorsan a görögök megmentéséről. Az angol fontot pedig az ottani választások tartják fogva, azaz a világ egyes pénzeit politikai események alakítják.
Vágólapra másolva!

Az unió pénzügyi vezetői kétnapos ülésre gyűltek össze Brüsszelben, amelytől a piac azt várja, hogy adjon egyértelmű jelzést arról, hogy a közösség kimenti-e a görög államot az adósságválságból. A német és francia pénzügyminiszter azonban kiábrándító nyilatkozatot adott: lehűtötték a gyors döntésben reménykedők elvárásait, azaz nem várható segélycsomag a napokban.

Egy londoni elemző ebből azt a következtetést vonta le, hogy aki a görögök megmentésében reménykedik, az jobb, ha kétoldalú segítségekben kezd bízni, nem a közös uniós csomagban. Az euró erre az eseményre gyengülni kezdett.

A görög miniszterelnök korábban bejelentette, hogy amennyiben az unió nem segít, úgy országa a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordul segítségért. Mivel az IMF hitele az egész euróövezet iránti bizalmat sértené, a fejlettebb nyugati államok éles támadást intéztek a terv ellen. Maga a valutaalap is tagadta, hogy a görögöknek az ő pénzügyi segítségére lenne szükségük.

A brit font is gyengült a dollárral szemben. Itt az áll a háttérben, hogy egy közvélemény-kutatás szerint az idei brit választásokon egyik nagy párt sem lesz képes parlamenti többséget szerezni. A politikai bizonytalanságban azt látják, hogy az veszélyezteti a tetemes angol adósság és hiány befoltozását, ezért a font iránt megingott a bizalom.

A forint magyarországi kereskedése az ünnepnapon szünetel. Ennek ellenére a nemzetközi bankok közötti kereskedésben forog a magyar fizetőeszköz is, azaz az árfolyam is változhat. Az eurózóna bizonytalankodását azonban nem hárítják tovább a forintra, így annak árfolyama erős, 265-66 között maradt az euróval szemben.