Szigetek eladására biztatják a németek Görögországot

Vágólapra másolva!
A legnagyobb példányszámú német lapban üzent Görögországnak a német kormánykoalíció két politikusa. Azt javasolták, az eladósodott ország vagyonának, köztük lakatlan szigeteinek kiárusításával kerülje el a csődöt. Nem tették hozzá, de javaslatukat nyilvánvalóan úgy kell értelmezni: ahelyett, hogy Németország segítségére vár.
Vágólapra másolva!

Ingatlanok, vállalatok és lakatlan szigetek értékesítésével kellene Görögországnak enyhítenie súlyos adóssághelyzetén - idézte a német sajtó a kormánykoalíciót alkotó pártok két képviselőjét.

Josef Schlarmann, Angela Merkel kancellár CDU-jának egyik vezető tisztségviselője, valamint Frank Schaeffler, a szabad demokraták (FDP) gazdasági szakértője kifejtette, aki túl sokkal tartozik, annak mindenét el kell adnia, hogy kifizesse a hitelezőit - Görögország is kiárusíthatná vagyonát a krízisből való kikecmergés érdekében.

Az Akropoliszt is!

A két politikus Németország legnagyobb példányszámú napilapjának, a Bildnek nyilatkozott így. A bulvárújság a következő címmel és alcímmel jelent meg: "Adjátok el a szigeteiteket, csődbe ment görögök - és az Akropoliszt is!" A Bild meg is jegyzi, hogy a 3000 égei-tengeri görög szigetből mindössze 87 lakott, az Akropolisz eszmei értéke pedig 100 milliárd euró.

A Reuters beszámolója szerint a német közszolgálati ARD televíziócsatorna megkérdezte a felvetésről a görög külügyminiszter-helyettest, Dimitrisz Drucaszt, aki azt válaszolta, hogy a javaslat "nem időszerű".

A közvélemény nem mentene

A németek azért ötletelnek szívesen a görög adósságrendezés mikéntjéről, mert az ország az Európai Uniótól vár segítséget pénzügyi egyensúlya visszaállításához, és ebben az unió legnagyobb gazdaságának nyilván jelentős szerepe lenne. Németországnak ráadásul érdeke is fűződik ahhoz, hogy a görögök megmeneküljenek, mert a német bankoknak (is) jelentős kitettségük van arrafelé, vagyis egy esetleges államcsőd rosszul érintené a recesszióból épp kilábaló német gazdaságot.

A két koalíciós politikus megszólalását vélhetően tudatosan időzítette: pénteken látogat Berlinbe Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök. Merkel kancellár ugyan jelezte, nem segélyígéretekről tárgyalnak majd, de a közvéleményben nagyon népszerűtlen gondolat a mentőakcióban való részvétel - tehát az adófizetők pénzének felhasználása -, ezért a politikusok is érzékenyen reagálnak a témára.

Papandreu szerdán jelentette be a kormánya által bevezetendő, 4,8 milliárd eurós megszorító intézkedéseket, amelyek azonban vélhetően nem lesznek elegendőek a csőd elkerüléséhez.