Megsemmisítette az Ab az építtetőket védő szabályt

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság megsemmisítette azt a jogszabályt, amely az építési vállalkozók védte volna a nem fizető megrendelőktől. A döntés értelmében nem jegyezhetnek be jelzálogot az általuk épített ingatlanra.
Vágólapra másolva!

A magyar beruházók vészharangot kongattak a 2007. júliusi szabályváltozások miatt. A Ptk. Módosítása ugyanis lehetőséget adott az építési vállalkozóknak, hogy jelzálogot vezessen be "a megrendelő tulajdonát képező, a szerződés szerinti munkák végzésére szolgáló ingatlanra - díjkövetelése erejéig", amíg a számlája ellenértéke ki nem egyenlíttetik.

"Ez azt jelentheti, hogy idővel a lakásmaffia mintájára akár építőipari maffia is kialakulhat Magyarországon, kihasználva a kivitelezők kedvező pozícióját" - mondta akkor Földi Tibor, a Cordia ingatlanfejlesztő vezérigazgatója. A beruházók szerint ráadásul nem oldja meg azt a problémát, amellyel indokolták a jogszabályt: a körbetartozásokat nem képes kezelni.

Az Alkotmánybíróság azt állapította meg, hogy a jelzálog bejegyzése önmagában nem korlátozza a tulajdonjogot, sőt az intézkedés végeredményben "a nemzetgazdaság érdekét is szolgálja."

A jogszabály azonban nem teljesíti az érdekegyensúly feltételét, mivel az építtetőnek indokolatlanul nagy előnyöket ad. Az Ab érvelése szerint a cél jó, de azt nem megfelelően illesztették be a jogrendbe. Ráadásul a jogszabály annyira pontatlan, hogy a jogalkalmazótól nem lehetne elvárni a hiányosságok korrekcióját.