Rekord méretű új adósság a német költségvetésben

Vágólapra másolva!
Rekord méretű, 80,2 milliárd euró új adósságot  irányoz elő a német parlament alsóháza, a Bundestag által pénteken jóváhagyott, 2010-re szóló költségvetés. A példátlan eladósodást tartalmazó büdzsét a kormánypárti képviselők szavazataival fogadták el, az ellenzéki honatyák többsége ellene szavazott. A 2010-es költségvetési évre előirányzott összkiadások 320 milliárd euróra rúgnak.
Vágólapra másolva!

Wolfgang Scha:uble pénzügyminiszter a rekord méretű új adósságot a gazdasági, illetve pénzügyi válsággal indokolta, azt hangoztatva, hogy kivételes helyzetről van szó. A miniszter szerint mindez nem ismétlődhet meg, és a jövő évtől meg kell kezdeni, az ország háború utáni történetében rekordnak számító államadósság csökkentését. Schauble elismerte, hogy ez egyben a kormány alkotmányos kötelessége is.

A 2010-es költségvetés által előirányzott, több mint 80 milliárd eurós új adósságot a pénzügyi tárca vezetője azzal indokolta, hogy biztosítani kell a növekedést, illetve az euró stabilitását. Ezzel egyidejűleg a miniszter a következő időszakra szigorú takarékosságot helyezett kilátásba, amely 2011-ben még szerényebb lesz, 2012-ben és 2013-ban azonban már jóval nagyobb méretű. Utalt arra is, hogy Németországnak eleget kell tennie az EU stabilitási, illetve növekedési paktumjában foglaltaknak.

A rekord méretű új adósság ellenére a kormánykoalíció kisebbik pártja, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) pénteki sajtóértesülések szerint újabb adócsökkentési programmal állt elő. AZ FDP szerint az új adócsökkentéseket még a májusi, belpolitikai szempontból rendkívül fontosnak tekintett észak-rajna-vesztfáliai tartományi parlamenti választások előtt végre kell hajtani.

Az ellenzéki pártok élesen bírálták a kormánykoalíció szavazataival elfogadott költségvetést. Azzal vádolták a konzervatív-liberális koalíciót, hogy miközben elhallgatja a tényleges pénzügyi helyzettel kapcsolatos igazságot, a későbbi takarékosság jegyében rendkívül nagy terheket ró a lakosságra. Előzetesen bírálta a német költségvetési politikát az Európai Bizottság is.