Leáll Magyarország második legnagyobb hulladékpapír-feldolgozója

Vágólapra másolva!
Részlegesen szünetelteti a termelést április első felében az ország második legnagyobb hulladékpapír feldolgozója és papírgyártója, a Hamburger Dunaújváros Kft.
Vágólapra másolva!

Részlegesen szünetelteti a termelést április első felében az osztrák Prinzhorn csoporthoz tartozó Hamburger Dunaújváros Kft. A leállás idejére a dolgozókat szabadságra küldik - közölte a társaság.

Az ország második legnagyobb hulladékpapír feldolgozója és papírgyártója azért döntött így, mert a gyártási költségek Magyarországon gyorsabban emelkedtek, mint más európai országokban, a papírárak pedig ahhoz viszonyítva lassabban nőttek.

Amennyiben ez a helyzet nem változik, a jövőben rendszeresen számítani kell az ilyen típusú termelési szünetekre, s "előbb vagy utóbb a társaságnak ennél radikálisabb intézkedéseket is tennie kell" - közölte a vállalkozás.

A cég szerint a termelés jó néhány fontos tényezőjének, köztük az energiának az ára rendkívül magas Magyarországon. Az európai energiatőzsdén (EEX) az árak jelenleg 40 százalékkal alacsonyabbak a magyar piaci áraknál. A részleges termelés szüneteltetés másik okaként a hulladékpapír hiányt jelölte meg a cég.

A leírtak szerint a fogyasztás csökkenése visszavetette a hulladékpapír felhozatalt, ezért a Hamburger Dunaújváros Kft.-nek - és a többi hasznosító cégnek is - importálnia kell a hulladékpapírt, ami magasabb szállítási költséget és nagyobb környezeti terhet eredményez. "Összességében a magyarországi gyártás versenyképessége megrokkant, és a papíriparból alig néhány gyár és munkahely maradt."

A termelés részleges szüneteltetése a Prinzhorn csoport két dunaújvárosi papírgépe közül a régit érinti, a tavaly októberben átadott, 50 milliárd forintos beruházással megvalósult, évi csaknem 400 ezer tonna könnyű grammsúlyú fedő- és hullámközépréteg papírt hulladékpapírból előállító gyárat nem.