Százmilliókat buknak a légitársaságok a hamufelhő miatt

Vágólapra másolva!
A nemzetközi légi közelekdési szervezet szerint napi 200 millió dollár veszteséget jelent a légitársaságoknak az európai légtérzárlatot eredményező hamufelhő.
Vágólapra másolva!

Az izlandi vulkánkitörésből eredő hamufelhő megbénította a teljes légi közlekedést Európában. A légitársaságoknak a repülési tilalom naponta 200 millió dollár - közel 40 milliárd forint - veszteséget okoz - közölte Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség genfi központja. A szervezet jelezte, hogy ez egy első, óvatos becslés.

A több mint 200 légitársaságot tömörítő szervezet Montrealban válságkezelő központot hoz létre, hogy összehangolják a közlekedési káosz miatt szükséges lépéseket.

Káosz a tömegközlekedésben

Európa jelentős részén szombat estig, egyes országokban vasárnapig vagy hétfőig meghosszabbították a légtérzárlatokat a nemzeti légi közlekedési hatóságok, mert az izlandi vulkánkitörésből eredő hamufelhő továbbra is veszélyezteti a légi forgalom biztonságát.

Eközben főként Nyugat-Európában hallatlanul túlterhelt a szárazföldi, illetve vízi tömegközlekedés. A vonat-, autóbusz- és hajó-, illetve kompjáratok több helyen elérték bővíthető teljesítőképességük maximumát.