Magyarországot elkerülheti a vajdrágulás

Vágólapra másolva!
A világpiacon drágult a vaj, ez a németországi üzletekben már látható, Ausztriában pedig áremelésre készülnek az üzletláncok. Minket egyelőre elkerülhet a drágulás, mert eleve magasabb itthon a vajár, mint a nemzetközi piacon, az importra csak néhány hónap múlva lehet hatással, vajexportunk pedig szinte nincs is, mondta lapunknak Kovács László, a Tej Terméktanács elnöke.
Vágólapra másolva!

Hetek óta emelkedik a vaj ára a nemzetközi piacokon, a növekvő kereslet miatt ugyanis hiány alakult ki.

Szakértők a folyamatot a lassanként beinduló konjunktúrával és az Európai Unió exportjának a növekedésével magyarázzák. Az uniós kivitelt segíti az euró gyengülése is, a termelők így kedvezőbb pozícióból tárgyalhatnak a felvásárlókkal.

Magyarországon eleve drágább a vaj

"Egyelőre nem lesz hatással a magyarországi vajpiacra a nemzetközi áremelkedés, mivel a magyarországi vaj ára magasabb mint a világpiaci ár. Az importált vajra olyan negyedév múlva lehet hatással a nemzetközi áremelkedés, a vajexportunkra viszont nagyon minimális hatással lesz, mivel az szinte nincs is" - mondta az [origo]-nak Kovács László, a Tejtermék Tanács elnöke.

A jelenlegi világpiaci áremelkedés egy korrekciós tevékenységnek köszönhető, ami a tej és a sajtok piacán már korábban elkezdődött. Ha pedig túl magasra szaladna az ár, akkor az unióban van százezer tonna intervenciós készlet, amivel meg tudja akadályozni a további áremelkedést, mondta az elnök. A Tesco nem tudott nyilatkozni arról, hogy fognak-e vajárat emelni, Gillemot Katalin, az Auchan kommunikációs vezetője pedig azt mondta, hogy elsősorban magyar beszállítóik vannak, amennyiben ők érvényesítik az áremelést az átvételi árakban, az meg fog jelenni a fogyasztói árakban is.

Drágulás Németországban

A 30 százalékos világpiaci drágulás miatt Németországban a legnagyobb áruházláncok - Aldi Süd, a Penny Market, az Edeka és a Rewe - üzleteiben 23,5 százalékkal többet kell fizetni a vajért, mint az előző héten. Ausztriában a vaj árának emelésére készül a Spar és a Magyarországon Aldi néven működő Hofer. A másik nagy ausztriai áruházláncnál, a Rewénél jelenleg nem terveznek ilyesmit, de szoros figyelemmel követik a piaci folyamatokat.

"Ha a három nagy közül az egyik megmozdul, akkor a többiek követik" - mondta Johann Költringer, az osztrák tej terméktanács elnöke. A szakértő szerint az is jellemző, hogy a németországi áremelések három héten belül átgyűrűznek Ausztriába. A vaj drágulása csak az első lépés, hamarosan más tejtermékek ára is emelkedik majd - tette hozzá Költringer.