Fejenként 53 ezer forintot fizetett vissza az APEH

Vágólapra másolva!
Az APEH adatai arra utalnak, hogy az előző évekhez hasonlóan most is sok adózó az utolsó napokra hagyja a bevallást. Eddig 56 milliárd forintot igényeltek vissza az adózók, ami fejenként közel 53 ezer forintot jelent.
Vágólapra másolva!

Május 10-ig több mint 2 millió szja-bevallás érkezett az adóhatósághoz, mintegy 240 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A május 20-án lejáró határidőig az APEH még 1,5 millió bevallást vár - hangzott el a hivatal keddi sajtótájékoztatóján.

Ez azt mutatja, hogy az előző évekhez hasonlóan sokan az utolsó napokra hagyják az elkészítését. A munkáltatói adómegállapításokkal együtt az idén 3,6-3,7 millió szja-bevallásra számít az adóhatóság.

Nőtt a visszaigénylések összege

Mogyorósiné Gábor Hajnalka, az APEH elnökhelyettese elmondta, elsősorban az adóvisszaigénylést tartalmazó bevallások elkészítésével igyekeznek az adózók. A tavalyi 49,6 milliárd forinttal szemben az idén eddig 56,1 milliárd forintot igényeltek vissza, amiből májusig tavaly 30,1 milliárd forintot, az idén 45,8 milliárd forintot utalt ki az APEH. Az egy főre jutó visszaigénylés átlagos összege 50 431 forintról 52 906 forintra nőtt.

Az eddig beérkezett bevallásoknak egyébként csak a 14 százaléka volt hibás, ami elenyészően alacsony szám - mondta az [origo]-nak Mogyorósiné Gábor Hajnalka. A múlt héten az adóhivatal sajtóosztálya azt közölte az [origo]-val, hogy bár hihetetlennek tűnik, még mindig a bevallás főlapján követik el a legtöbb hibát, általában azzal, hogy nem írják alá. Gyakran tüntetnek fel téves adóazonosítót, például a férj adóazonosítóját írja a be a feleség, vagy elírnak egy számot. Ilyenkor a bevallás hibásnak minősül, függetlenül attól, hogy számszakilag tökéletes.

Tanácsok a bevallóknak

A személyi jövedelemadó- és vagyonadó bevallást május 20-áig kell leadni az adóhatóságnak, ez a határideje az adó befizetésének és az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatok beküldésének is. Azoknak, akiknek a munkáltatójuk nem tölti ki a bevallást és az APEH-ot sem tudták vagy akarták megbízni az egyszerűsített bevallás elkészítésével, a 0953-as számú nyomtatványt kell kitölteniük. Idén sem egyszerű mutatvány a normál szja-bevallás kitöltése, az internetről letölthető útmutató több mint háromszáz oldalas.

A legkényelmesebb és legbiztosabb módszer az elektronikus bevallás, de az is használhatja az APEH honlapjáról letölthető bevallási keretprogramot, az Abevet, aki nem tudja az ügyfélkapun keresztül továbbítani a nyomtatványt. A program használatával minimalizálható a hibák száma, automatikusan kiszámol számos adatot és ellenőriz. Ki is nyomtatható az elkészített bevallást, amin szerepel egy vonalkód és az ellenőrizve felirat is, így nyugodt szívvel postázható az adóhivatalnak aláírás után.