KPMG: Mexikóban a legkisebb a cégek adóterhe

Vágólapra másolva!
A KPMG tanácsadó cég nemzetközi felmérése szerint a végek adóterhelése az Egyesült Államok két szomszédjánál a legalacsonyabb, míg franciaországban a legmagasabb. Magyarország nem szerepelt a felmérésben.
Vágólapra másolva!

Mexikóban és Kanadában a legalacsonyabb az adóterhelés, a legmagasabb pedig Franciaországban és Japánban - derül ki a KPMG csütörtökön ismertetett felméréséből, mely 10 országot és 41 üzleti szempontból fontos várost vizsgált.

László Csaba, a KPMG adópartnere a nemzetközi tanulmány eredményeit ismertetve elmondta: a felmérés az Egyesült Államok terheléséhez viszonyította (a skálán azt 100-nak tekintve) a többi országét és főleg két területre koncentrált: a társasági adóterhelésre és az élőmunkához kapcsolódó terhekre.

Mexikóban (59,9) és Kanadában (63,9) bizonyult a legversenyképesebbnek az adórendszer. Európában a vizsgált országok közül Hollandiában (76,4) kedvező az adókörnyezet, kifejezetten magasnak tekinthető ugyanakkor a francia (181,4), a japán (138), az olasz (129,6) és a német (124,1) adóterhelés.

Az összesített adóterhelés Japánt kivéve az összes vizsgált országban csökkent, a vizsgált időszakban, mely magában foglalja a gazdasági válságot.

A városok közül a legkisebb elvonás Vancouverben van (50,5), mely téli olimpia helyszíne volt. Az élbolyban mexikói, kanadai és ausztrál városok vannak, valamint két holland és egy angol város, az első 24-ben rajtuk kívül csak amerikaiak találhatóak. London a 25. (98,6 pont), Berlin a 34. (121,8), Frankfurt a 36. (126,4), Róma a 38. (133,8), Párizs pedig a 41. (187) helyezett.

Magyarország nem szerepelt a felmérésben, de László Csaba szerint mutatószámunk 100 fölött lenne a magas élőmunkateher miatt.