Nagyot esett az OTP, gyengült a BUX

Vágólapra másolva!
Elsősorban az OTP több mint 3 százalékos esése miatt gyengült a BUX:
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 341 pontos, 1,5 százalékos csökkenéssel 22 497 ponton zárt pénteken.

A süllyedés elsősorban az OTP számlájára írható, a bankpapírok árfolyama ugyanis 3,4 százalékkal 5140 forintra esett. Ezzel párhuzamosan a Mol árfolyama 0,02 százalékkal 20 595 forintra csökkent, gyakorlatilag stagnált. A Magyar Telekom 0,43 százalékkal 688 forintra, a Richter pedig 2 százalékkal 44 300 forintra gyengült.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. üzletkötője a pénteki kereskedésről elmonjdta, hogy a nap folyamán nyilvánosságra került, kedvezőtlen tengerentúli makroadatok azt jelzik, a nagy vége az optimista hangulatnak a tőzsdéken. Ez a negatív hatás átgyűrűzött Európába, így a magyar piacra is. A BÉT teljesítményét főként az OTP rontotta 3 százalékot meghaladó eséssel. Míg az üzletkötő szerint a Mol-papírok árának 5 forintos csökkenése, igen jó teljesítmény.

Szegner Balázs, az Equilor üzletfejlesztési igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt napok erősödését követően a piacon profitrealizálásba kezdtek a befektetők. Ez a magyar értékpapír-piacot is alapvetően befolyásolta, így a budapesti börzén is az európai átlaghoz hasonló, mintegy 1,5 százalékos volt a csökkenés. A piac korrigálta az elmúlt napok pozitív hangulatát - tette hozzá Szegner.